Godišnja doba mirišu na kolače, uspomene i putovanja. Uvek. Kako se temperature menja, tako meni mirišu cimet rolnice iz Kopenhagena, Mocart knedle iz Beča ili, kao što je slučaj ovog puta, kolač od šargarepe sa glazurom od sira iz New Yorka. U New Yorku smo bili pre tri godine. Bilo je leto i to je bio naš „honeymoon“ mesec dana pre venčanja. Jedna od stvari kojima se uvek radujem na putovanjima je isprobavanje nove hrane, istraživanje novih ukusa i prilika da napokon probam sve ono što oduvek gledam u filmovima i serijama. Tako je na red došla i „carrot cake“. Ušli smo u jednu poslastičarnicu koja pravi kolače „old fashioned way“. Dugo sam birala (što i inače uvek radim) i napokon sam odabrala „carrot cupcake with cream cheese frosting“. Taj zalogaj, na tom mestu, ozbiljno se urezao u sva moja čula. Za nekog ko mnogo više voli kremaste kolače, ovo je zaista komliment.
I tako, tri godine kasnije, budim se sa tim mirisom… Napolju su te temperature i ja sam poželela da ponovo osetim taj ukus. Našla sam recept na internetu baš iz te poslastičarnice (thank god for the internet!) i bacila se na posao. Bila sam vrlo skeptična po pitanju onoga što će se desiti kad bude gotovo, ali, oh boy, koliko se isplatilo! To je bio taj njujorski momenat all over again. Ukrali smo delić uspomene. Jer da, godišnja doba mirišu na uspomene, ali ih mirisi ponovo oživljavaju – it works both ways! 😉
Evo i recepta!
KORA
240 gr mekog brašna tip 400
5 gr praška za pecivo
2-3 gr cimeta
prstohvat soli
7.5 ml ekstrakta od vanile (dr oetker)
250 ml ulja
350 gr šećera
3 jaja (sobne temperature)
300 gr očišćene i narendane šargarepe
200 ml soka od ananasa iz limenke i oko 250 gr seckanog ananasa
110 gr kokosovog brašna
150 gr oraha pečenih u rerni i grubo samlevenih (u originalnom receptu je to pekan, tj. hikori orah koji ja nisam mogla da nađem, pa je orah najbolja zamena).
KREMA
450 gr sitnog sira, što blažeg. Ja sam koristila Ella sir.
90 gr putera
20 ml ekstrakta od vanile (dr oetker) ili štapić vanile, što je uvek bolja opcija
300 gr šećera u prahu (komotno smanjite ovu količinu za 100 gr)
U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i cimet.
U drugoj penasto umutite ulje i šećer, pa potom dodajte jedno po jedno jaje (svako mutite oko 2 min). Dodajte vanilu. Kada ste ovo umutili, postepeno dodajte suve sastojke iz prethodne posude.
Na kraju u ovu smesu sipajte izrendanu šargarepu, ananas, sok od ananasa i kokos. Lepo izmešajte.
Pecite na 170 stepeni oko 40-50 min (proverite da li je gotovo tako što ćete bocnuti kolač drvenim štapićem ili čačkalicom i ako izađe čist, vreme je da gasite rernu).
Ostavite kolač da se hladi i prelijte ga frostingom tek kada je ohlađen.
Krema:
Izmutite puter i sir dok ne postanu kremasti, dodajte vanilu i na kraju postepeno i šećer. Pre nanošenja na kolač preliv držite malo u frižideru kako bi se stegnuo i potom ga obilato nanesite na tortu.
Btw, ja ovu kremu koristim vrlo često i u drugim kolačima, što ćete i sami videti.
Ovaj kolač zaslužuje happy music!
Jedva cekam da isprobam recept i da osetim te mirise pa mozda i prizovem put u Ameriku 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Obavezno! I javi utiske. 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Diivno ! Jedva ckm da isprobam ! Hvala za ovaj divan reccept za nas koji voolimo new york a nismo isprobali njegove čari !!! Svetlana
Sviđa mi seSviđa mi se
Isprobajte njegov carrot cake! 😉
Sviđa mi seSviđa mi se
Jedva sam docekala ovaj blog…i sa nestrpljenjem čekam svaki sledeći post
🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Jedva si dočekala + pomalo i ubrzala proces čuvenim sistemom „vetar u ledja.“ 😉
Sviđa mi seSviđa mi se
Svaka cast na ovako lepim kolacima i receptima.
Sviđa mi seSviđa se 1 person