Hleb sa maslinama

10995578_10152738004061540_4685448817395579025_n

Više volim da jedem slatko (a i da pravim). Slano vrlo često jedem samo da bih intenzivirala ukus slatkog koje će uslediti nakon njega.

Naravno, volim ja da jedem sve, ali prednost imaju slatkiši. Međutim, postoje ona slana jela koja bih komotno mogla da nazovem slanim kolačima i samim tim automatski spadaju u moja omiljena.

Prvi medju nejednakima je svakako hleb sa maslinama. Preukusan, ne može da ne uspe, samodovoljan sebi, a odlično ide uz razne vrste dodataka. Uz to, umirujući miris koji se širi iz rerne dok se peče nije zanemarljiv.

Iako je sasvim ukusan i kada ga jedete bez ikakvih priloga, ja volim da ga serviram na razne načine: uz salate, premaze,  razne vrste sireva, džem od crvenog luka… O svim ovim dodacima na nekom od sledećih postova.;)

 1897900_10152421725921540_3537752356382083490_n

Postoji još jedan razlog zbog kojeg volim da ga pravim.

Moja familija je čuvena po nasilnom gostoprimstvu, tipičnom za podneblje odakle potiče. To nasilno gostoprimstvo vrši i nad svojim najbližim članovima. Ono se sastoji od tri faze.

Prva faza: “Hajde, moraš da probaš ovo. Kako ne možeš? Pa nisi jela ništa ceo dan!“

Druga faza: “A šta ti je to što si pojela, ništa! Mrva! Kad si pre završila? Uzmi još!“

Treća faza: “Opa, čini mi se da si se ugojila, mogla bi malo da pripraziš na to koliko jedeš…”

Ovaj hleb je moja svojevrsna osveta. Kada počne da se jede, nemoguće je zaustaviti se, a to automatski daje prostora za kasniju prozivku.

Svetitie se i vi sa stilom!

Recept:

700 gr mekog brašna tipa 400

2 kašičice soli

25 gr svežeg kvasca

350 ml mlake vode

5-6 kašika maslinovog ulja

350 gr maslina, crnih i zelenih, grubo iseckanih

 1 veliki crveni luk (ili dva manja)

 2-3 kašike bosiljka i ruzmarina

Vi se svakako možete igrati i dodavati još začina po svom ukusu. Poslednji put kad sam pravila ovaj hleb, dodala sam i manju veza vlašca. Svima se dopalo.

11188217_10152737952701540_3593950250800307620_n

Eksperimetnišite i vi, samo se trudite da ne preterate. 😉

U posudici razmutite kvasac sa pola od ukupne količine vode da se rastopi. Napravite udubljenje u posudi sa brašnom i u njega dodajte razmućeni kvasac, ostatak vode, ulje i so. Dobro umesite testo tako da bude glatko i meko. Ostavite ga pokrivenog da se diže dok se ne udvostruči. Premesite ga i razvaljajte u krug prečnika oko 20 cm. Pospite lukom, maslinama i začinima (ja to sve prethodno u jednoj posudi pomešam i dodam malko maslinovog ulja), preklopite i premesite. Ponekad testo čak i ne razvaljam nego odmah u njega stavim smesu od maslina i premesim. I na taj način uspeva, a svakako je brži i prlja manje prostora. Razdelite testo u dva dela i oblikujte hlebice. Svaki zarežite na sredini i premažite vodom. Ostavite na toplom da se digne. Lagano ga pospite brašnom i pecite 30-40 minuta na 220 stepeni.

Hleb je spreman za serviranje!

1385470_10151652532906540_441165204_n

P.S. Osveta je slatka kad se servira slana! 😉

Advertisements

3 thoughts on “Hleb sa maslinama

  1. bo inside 18/05/2015 u 6:46 pm Reply

    Najbolji hleb na svetu…sinoć ga pravili 🙂

    Sviđa mi se

  2. Povratak kući | bo inside 18/05/2015 u 11:13 pm Reply

    […] dočekajte sa mirisom pečenog hleba ili kuvane kafe   ). Naravno recept možete pronaći na blogu La Marinella , neodoljiv […]

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: