Pleteni hleb sa pestom od bosiljka

unnamed (6)

Napokon je zastakljena terasa dobila svoj smisao – narastao nam je bosiljak!

unnamed (15)

Pa je još danas pala i kiša. Požurila sam da iskoristim poslednji momenat i uključim rernu dok nije postalo nepodnošljivo toplo. Mislila sam da hleb sa maslinama ne može da ima konkurenciju, ali svi ljubitelji bosiljka će voleti i ovaj, sigurno!

Za punjenje ovog hleba možete koristiti i kupovni pesto, ali probajte da ga napravite sami, vrlo je jednostavno.

Recept:

Testo

160 ml toplog mleka

20 grama svežeg kvasca

Pola kašičice šećera

300 gr mekog brašna tipa 400

30 ml maslinovog ulja

kašičica soli

Punjenje

3-4 kašike pesta od bosiljka

malo maslinovog ulja

Pomešajte kvasac sa toplim mlekom i šećerom u velikoj posudi dok se potpuno ne rastopi. Umešajte brašno, ulje i so. Umesite, prekrijte i ostavite oko sat vremena da naraste.

Razvaljajte testo po pobrašnjenoj površini u pravougaoni oblik i premažite pestom.

IMG_1371

Urolajte ga i tako urolanog ga prebacite na tepsiju za pečenje.

unnamed (14)

Potom ga uzdužno presecite i razdvojte ova dva  dela tako da suva polovina bude na papiru za pečenje, a rolovana sa gornje strane.

unnamed (13)

Potom ih upletite i premažite maslinovim uljem, ali nemojte preterivati jer već imate dovoljno maslinovog ulja u pestu.

unnamed (12)

Pecite na 180 stepeni oko 30-tak minuta.

IMG_1424

Možete od pletenice napraviti i krug i dobićete hleb-pogaču. 🙂

unnamed (9)

PESTO

50 gr listova svežeg bosiljka

beli luk (jedan manji čen)

pola čaše maslinovog ulja

pinjoli (kao zamenu možete da koristite indijski orah)

6 kašika narendanog parmezana

par zrna krupne morske soli

unnamed (10)

U avanu izgnječite beli luk. Ne preterujte sa belim lukom da ne bi nadvladao ukus bosiljka. Dodajte par zrna krupne morske soli. Potom dodavajte malo po malo iskidanih listova bosiljka i gnječite ih u avanu kružnim pokretima. Potom dodajte pinjole (ili indijski orah prethodno isitnjen u secku), sir i maslinovo ulje.

unnamed (9)

Kada ste završili, možete ga čuvati u teglici u frižideru, samo ga polijte maslinovim uljem odozgo kako ne bi oksidisao.

Hleb možete servirati uz salate, ali od dodataka ne traži previše – sam za sebe je ukusan.

IMG_1399

Advertisements

2 thoughts on “Pleteni hleb sa pestom od bosiljka

  1. bo inside 27/05/2015 u 2:07 am Reply

    hleb je odlican… a drago mi je što je i bosiljak izrastao :)pozdravi baštovana 🙂

    Sviđa mi se

    • Nela 27/05/2015 u 1:09 pm Reply

      Zajedničkim snagama je postignut ovaj neverovatan uspeh! 😉

      Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: