Pleteni hleb sa premazom od nutele i kardamoma

naslovna

Kiša, kiša, rerna, rerna! A ovaj slatki hleb je vredan uloženog vremena, a i uključivanja rerne. Stvara privid Nove godine, što uopšte nije loše s obzirom na temperature napolju. A ništa ne greje kao rerna!

Recept:

Testo

420 gr mekog brašna tipa 400

65 gr šećera

1 kašičica soli

1 kašičica mlevenog kardamoma

kesica suvog kvasca

250 ml mleka

60 gr putera

1 jaje

Premaz

100 gr šećera

1 kašičica mlevenog kardamoma

45 gr putera

55 gr nutele

Rendana kora od narandže

unnamed (4)

Preliv

50 gr šećera u prahu

¼ kašičica mlevenog kardamoma

2 kašike soka od narandže

Testo pravite tako što u posudi pomešate oko 240 gr brašna, šećer, so, kardamom i kvasac. U to dodate toplo mleko, puter sobne temperature i umućeno jaje. Dobro izmešajte dok se sve ne sjedini. Zatim postepeno dodajte ostatak brašna i mešajte štapom od miksera ili viljuškom. Kada se smesa ujedinila, prebacite je na pobrašnjenu površinu i mesite oko 5 minuta. Testo će biti glatko i elastično.

unnamed (2)

Kada ste ga umesili, oblikujte ga u lopticu i prebacite u nauljenu posudu, a potom lagano i testo premažite uljem i prekrijte krpom.

unnamed (1)

Ostavite na toplom oko sat – sat i po’ vremena da se diže.

unnamed (3)

Nakon što se testo dovoljno podiglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu.

IMG_1457

Razvaljajte u pravougaaoni oblik. Testo je i dalje elastično i povremeno se skuplja, ali to je u redu, istrajte.:)

unnamed (7)

Kada ste ga lepo razvaljali, premazite ga namazom. Namaz pravite tako što pomešate nutelu i puter dok se ne ujedine. Razmažite nutelu i puter po testu. Preko pospite šećer i kardamom koji ste prethodno sjedinili. I na kraju odozgo narendajte narandžinu koru.

unnamed (5)

Urolajte testo.

unnamed (10)

Uzdužno ga presecite, ali ostavite jedan kraj spojen i upletite testo u pletenicu.

unnamed (12)

Potom tu pletenicu urolajte u krug. To možete raditi i direktno na tepsiji ili u modli u kojoj ćete peći hleb. Ostavite da se diže pola sata.

unnamed (11)

Nakon što je testo naraslo, pečete ga na 180 stepeni oko 30 minuta dok ne dobije zlatno-braon boju. Izvadite iz rerne gotov hleb i ostavite ga 15 minuta da se ohladi. U međuvremenu pomešajte sastojke za preliv i kada je hleb hladan, prelijte ga.

IMG_1485

Skuvajte čaj. 🙂

unnamed (18)

Odsecite parče.

unnamed (22)

Jedite. 🙂

IMG_1493

 

 

 

 

 

 

Advertisements

One thought on “Pleteni hleb sa premazom od nutele i kardamoma

  1. bo inside 29/05/2015 u 12:44 am Reply

    Jedva cekam da ga probaaaaam 🙂

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: