Američki keksići sa….

unnamed (3)

Prvi put kada nam je došao u posetu brat iz New Yorka sa suprugom pravili su nam ove kekse. Od tada uvek pravim osnovnu smesu za testo po ovom receptu, a potom u nju dodajem različite komponentne i rezultat je uvek sjajan. Posebno je dobro što im izgled ne odaje sočnost ukusa, pa je uvek prisutan faktor iznenađenja i oduševljenja. Na prvomajskom druženju su doživeli svoj debi za šire narodne mase i svi su bili vrlo zadovoljni. 🙂

Recept:

Osnovna smesa za testo

270 gr mekog brašna tipa 400

5 gr praška za pecivo

6 gr soli

225 putera sobne temperature

110 gr belog šećera

110 gr smeđeg šećera

5 ml ekstrakta od vanile

2 velika jaja

Dodaci

Opcija broj jedan:

400 gr crne čokolade isečene nožem na komadiće

unnamed (4)

120 gr pečenih lešnika, grubo iseckanih. Možete dodati i veću količinu lešnika  i onda za tu količinu možete  smanjiti osnovnu količinu čokolade. Takođe možete dodati i neke druge orašaste plodove, a možete kekse praviti i samo sa čokoladom. Mogućnosti su bezbrojne.:)

11196267_10152739952506540_7485625395156135251_n

Opcija broj dva:

200 gr seckanih suvih kajsija (ili šljiva)

250 gr marcipana (isečenog na sitnije komade)

11182122_10152742392616540_476626500287102026_n

Opcija broj tri:

150 gr seckanih urmi

150 gr čokolade

150 gr marcipana

unnamed

Pomešajte brašno, pzp i so u jednoj činiji.

U drugoj umutite puter, šećere i vanilu dok ne postanu kremasti. Dodajte jaja, jedno po jedno i mutite nakon svakog. Na kraju u ovu smesu dodajte suve sastojke iz prve činije i dobro izmešajte. Ovo je osnovna smesa u koju dodajete sastojke za koje ste se odlučili. Kašikom vadite na papir za pečenje približno jednake kuglice. Izgledaće nepravilno, ali će se u rerni raširiti i oblikovati same u kekse. Prilikom stavljanja na papir za pečenje razmaknite ih dovoljno kako se ne bi slepili prilikom pečenja i „širenja.“

 

unnamedunnamed (1)

Pecite ih oko 10-tak minuta na 180 stepeni dok ne pozlatne.

Pre nego što ih budete vadili, ostavite ih da se ohlade, jer će biti premekani i nećete moći da ih lepo izvadite, a da se ne raspadnu. Kada se ohlade, spremni su za služenje.

kolaci

A kako smo se mi sladili i slanili možete da pogledate i direktno na linku http://www.boinside.com/prvomajski-uranak/ (odakle sam i ukrala jednu fotku mojih kolačića). Ostale smo toliko brzo pojeli da nismo stigli ni da ih ufotkamo. 🙂

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: