Galete sa breskvama, višnjama i marcipanom

unnamed (10)

“Galette” je francuska varijanta pite, odnosno naziv za različite vrste blago hrskavog testa okruglog oblika. Kod nas su većini ljudi najčešća asocijacija na galete one pirinčane ili, u najboljem slučaju, bakin kolač. Ne kažem da je to nešto loše, naprotiv, ali kada dobiju ovo, usledi uvek iznenađenje – pozitivno. Može komotno da posluži i kao letnji kolač, iako zahteva uključivanje rerne. Slatke kombinacije su bezbrojne. Možete praviti različite varijante sa bilo kojim voćem i biće odlične. Ja sam koristila breskve i višnje jer volim tu kombinaciju sa marcipanom, a i nisam imala šlljive koje su takođe sjajna opcija. Nije preslatko, a ako se služi sa sladoledom od vanile, niko ne može da kaže da nije namenjena da se jede leti. 😉

Recept za galete i marcipan:

Galete

300 gr mekog brašna tipa 400

240 gr hladnog putera

50 gr šećera

kašičica soli

80 ml hladne vode

200 gr marcipana

malo šećera u prahu (za posipanje testa)

2 kašike smeđeg šećera (za posipanje voća)

6 bresaka

30-tak višanja

rendana limunova kora

puter za premazivanje testa (20 gr topljenog putera)

sladoled od vanile za posluživanje (po ukusu)

Ukoliko sami pravite marcipan:

100 gr sirovog badema

100 gr šećera u prahu

gustog šećernog sirupa (50 gr šećera i 50 ml vode proključati i ohladiti)

5 ml arome gorkog badema ili amaretta

Blanširajte bademe (stavite ih u posudu sa proključalom vodom i ostavite da stoje 15-tak minuta). Skinite im kožicu i ostavite ih da se suše preko noći.

Sameljite osušene bademe što sitnije, pomešajte sa šećerom u prahu i ponovo ubacite u aparat koji će ga izmešati i dodatno usitniti (to može biti i aparat za mlevenje kafe ako nemate onaj blender za najsitnije blendiranje).

Dodajte aromu i šećerni rastvor malo po malo i mesite. Dobićete oko 200 – 250 gr mase marcipana.

Sad se vraćamo na galete. 🙂

Umesite testo tako što ćete u brašno, šećer i so dodati kocke hladnog putera i mesiti dok ne dobijete mrvičasto testo. Potom dodavajte po malo vode i umesite lepo glatko testo. Formirajte lopticu, zamotajte u foliju i ostavite u frižideru oko sat vremena.

unnamed (9)

Dok se testo hladi, izrežite breskve na listiće i pospite rendanom limunovom korom. Izvadite koštice iz višanja.

Kada testo izvadite iz frižidera, podelite ga na četiri dela, formirajte loptice i razvaljajte svaku u krug. unnamed (1)

Položite krug na papir za pečenje u tespiju. Potom to isto uradite sa marcipanom (podelite ga na četiri dela i razvaljate u krugove manjeg obima  nego što je testo) i položite na testo koje ste već stavili na tepsiju. I ako vam ne ispadnu savršeni krugovi, nije problem, ne utiče na ukus. 😉 Marcipan samo lagano pospite šećerom u prahu.

Potom poređajte breskve preko marcipana u krug 2-3 cm od ivice  testa.

unnamed (3)

U sredinu kruga od bresaka poslažite višnje i sve pospite smeđim šećerom.

unnamed (2)

Savijte ivice galete.

unnamed

Stavite da se peku oko 30 minuta na 180 stepeni.

unnamed (8)

Kada su pečeni i još vrući, premažite ih topljenim puterom.

unnamed (4)

Služite uz kuglu sladoleda od vanile, on je najbolja opcija.

unnamed (6)

Advertisements

3 thoughts on “Galete sa breskvama, višnjama i marcipanom

  1. nencyrose 17/06/2015 u 10:39 am Reply

    Probacemo 🙂

    Liked by 1 person

  2. Mozart knedle | la marinella 04/10/2015 u 3:24 pm Reply

    […] Pospite radnu površinu šećerom u prahu i razvaljajte marcipan oklagijom. Marcipan možete da napravite i sami.https://lamarinella.wordpress.com/2015/06/16/galete-sa-breskvama-visnjama-i-marcipanom/ […]

    Sviđa mi se

  3. […] Mozart knedle | la m… na Galete sa breskvama, višnjama… […]

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: