Mozart knedle

unnamed (2)

Ovo je možda i omiljena moja poslastica svih naših gostiju koji su je probali! Predivne knedle od sira punjene marcipanom i nugatom, uvaljane u cimet, poslužene uz sos od višanja i sladoled od vanile! Toplo-hladan desert koji će meni zauvek ostati direktna asocijacija na momenat kada sam ih prvi put probala u Beču, za Novu godinu, ispred dvorca Schönbrunn. Predivna atmosfera i ukus koji se potpuno uklopio u nju.

unnamed (3)

U mom receptu šlag sam zamenila sladoledom od vanile, a za voćni fil sam koristila višnje jer jako volim kako se slažu uz marcipan i nugat. Kuvano vino nisam menjala, ali ruž sa fotografije jesam za  neki postojaniji. 😉

I tako od tada uvek kada počnu da padaju temperature, jedu nam se Mozart Knödel. I jedemo ih!

Recept

Testo:

80 gr putera

250 gr sitnog sira (ja sam koristila Ella sir)

1 jaje

prstohvat soli

150 gr mekog brašna tipa 400

Punjenje:

150 gr marcipana

80 gr nugata (ili nutele)

Sos:

200 gr višanja

100 gr šećera

kašičica cimeta

Takođe su potrebni:

sladoled od vanile

šećer u prahu, mrvice hleba i cimet u jednakim količinama

+

https://www.youtube.com/watch?v=3J38vad2DVs   🙂

Postupak

Pospite radnu površinu šećerom u prahu i razvaljajte marcipan oklagijom. Marcipan možete da napravite i sami.https://lamarinella.wordpress.com/2015/06/16/galete-sa-breskvama-visnjama-i-marcipanom/

Ovako razvaljan marcipan isecite na oko deset delova/kvadratića na koje ćete stavljati nugat. Nugat takođe isecite na oko desetak jednakih delova i svaki deo stavite na jedan kvadratić marcipana i potom ga zamotajte i oblikujte loptice između dlanova. Napravljene loptice stavite da stoje u frižideru oko 45 minuta.

*Ukoliko koristite nutelu, postupak je isti, samo stavljate na marcipan po kašičicu nutele koju ste prethodno držali u frižideru, pa je dovoljno čvrsta i na taj način će vam biti lakše da oko nje oblikujete loptice od marcipana.

U međuvremenu umesite testo za knedle od svih sastojaka koji su nabrojani. Potom razvaljajte testo na pobrašnjenoj površini i takođe ga isecite na desetak delova kako biste imali deset knedli na kraju. Ja sam prestala da ga sečem na jednake delove, nego za svaku knedlu odrežem po jedan deo i tako radim jednu po jednu. Izvadite loptice od marcipana i nugata iz frižidera i  svaku obložite testom od sira koje ste umesili i napravite loptice (koje već uveliko nisu male).

unnamed

Kada ste ih sve napravili, stavite ih u zamzivač na sat vremena (možete slobodno i duže, pa ih izvadite onda kada želite da ih poslužite). Nemojte ih odmah kuvati jer se može desiti da vam se pri kuvanju knedle otvore i da sav divan sadržaj iz njih iscuri u vodu.

Dok se knedle zamrzavaju, vi pravite sos od višanja. Tačnije, pravite ga baš pre nego što odlučite da kuvate knedle, kako bi i on bio topao kao i knedle pri služenju. Lako se pravi, samo lagano krčkate voće, cimet i šećer dok se ne zgusnu.

Kada su se knedle dovoljno zamrzle, izvadite ih iz zamrzivača i kuvajte ih u provreloj vodi sa malko soli 10-tak min.

Vadite ih iz vode i uvaljate u mešavinu cimeta, šećera u prahu i mrvica hleba.

Služite ih tako što ih servirate na tanjir, pored knedli stavljate topao sos od višanja i (hladan;)) sladoled od vanile. Kada prvi put kašikom presečete knedlu i kada krenu da cure marcipan i nugat, bićete uvereni da se trud isplatio.

unnamed (1)

Advertisements

4 thoughts on “Mozart knedle

  1. darklen 04/10/2015 u 5:18 pm Reply

    Oh, majn Got! 🙂
    Ovo tako omamljujuce dejstvuje. 🙂

    Liked by 1 person

    • Nela 04/10/2015 u 6:54 pm Reply

      Kad krenu da cure marcipan i nugat po onom sosu od visanja i sladoledu, uf – genijalno!

      Liked by 1 person

  2. okeriumbra 07/10/2015 u 3:17 pm Reply

    Divno Nelice !! Obozavam taj Beč …a ovo obavezno pravim ❤

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: