Kladdkaka (švedski lepljivi čokoladni kolač)

unnamed (43)

Jedna prava zimska i kalorična bomba. Prvi put smo probali ovaj kolač kod prijateljice iz Švedske i oduševili smo se.

unnamed (28)

Divan, sočan i čokoladan kladdkaka ili swedish sticky chocolate cake. I baš to i jeste!unnamed (30)

I još smo pola sastojaka za kolač i dobili na poklon, tako da će ovo biti jedan pravi šveski kolač od švedskih sastojaka.

unnamed (36)

Hvala ti, Branka! 🙂

unnamed (45)

Recept

Sastojci za modlu prečnika 24cm:

  • 100 gr otopljenog putera
  • 2 jaja
  • 230 gr šećera
  • 125 gr mekog brašna tipa 400
  • pola praška za pecivo
  • 4 supene kašike kakaoa
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 50 gr tamne čokolade
  • 100 gr nugat namaza (Ja sam ga dobila iz Švedske, ali pretpostavljam da može da se koristi i nutela kao zamena. Čak i bez tog nugata, kolač je preukusan, pa ga u nedostatku nugata možete posuti šećerom u prahu)
  • za posluživanje sladoled od vanile (ja sam danas u nedostatku sladoleda koristila slatku pavlaku), a sledeći put ću dodati i sos od višanja

unnamed (27)

Umutite penasto jaja sa šećerom.

unnamed (29)

Potom dodajte brašno, prašak za pecivo, kakao, vanilin šećer i so. Pomešajte i na kraju dodajte otopljeni i prohlađeni puter i dobro umutite. Na kraju dodajte čokoladu koju ste isekli na komadiće.

unnamed (34)

Smesu sipajte u modlu koji ste prethodno podmazali puterom i kakaom (kako vam ne bi ostali beli tragovi kad budete vadili kolač iz rerne).

unnamed (33)

Pecite kolač na 175 stepeni oko 30-tak minuta. Nakon 20 minuta već možete da proverite da li je pečen tako što ćete ga  bocnuti drvenim štapićem i ukoliko ne ostavlja tragove na štapiću, kolač je gotov.

unnamed (40)

Pazite da ne prepečete kolač jer on i dalje mora da istane sočan iznutra.

unnamed (41)

Ostavite kolač da se ohladi i kad se ohladio premažite ga nugatom koji ste prethodno otopili.

unnamed (39)

Služite uz sladoled od vanile i sos od višanja u idealnoj varijanti, ali je sasvim ukusan i uz slatku pavlaku, pa čak i ako ga jedete samostalno.

unnamed (44)unnamed (42)

Hladni dani mogu da počnu!

unnamed (38)

Advertisements

2 thoughts on “Kladdkaka (švedski lepljivi čokoladni kolač)

  1. Branka 25/10/2015 u 12:37 pm Reply

    Dragi Nelić,
    nova isporuka materijala a i alata iz Švedske stiže uskoro!
    Divne su ti fotkice, omiljena mi ona kroz srculence naslona tvojih lepih stolica.
    Jedva čekam da se zavalim u jednu od njih i srkućem kaficu.
    Cmokić ❤️

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: