Klasična američka pita od bundeve sa karamel prelivom i pekan orasima

unnamed (1)

I dalje je vreme za sve od bundeve.

unnamed

Za Halloween je to bila klasična američka pita od bundeve jer šta drugo?

unnamed (4)

Za sve ljubitelje bundeve ovo će biti pravi pogodak!

unnamed (5)

Recept

Sastojci

Za koru:

150 gr mekog brašna tipa 400

pola praška za pecivo

6 gr šećera

prstohvat soli

115 gr hladnog putera

60 ml hladne vode

unnamed (6)

Za punjenje:

425 gr pirea od bundeve (kako da ga sami napravite možete pogeldati ovde https://lamarinella.wordpress.com/2015/10/15/kafa-sa-mlekom-i-bundevom-pumpkin-spice-latte/)

130 gr šećera

prstohvat soli

mešavina začina za poslastice do bundeve (kašičica cimeta, pola kašičice muskatnog oraščća, pola kašičice mešano đumbira i karanfilića)

315 ml slatke pavlake

3 jaja

Za preliv:

95 grama šećera

85 gr putera

45 ml slatke pavlake

prstohvat soli

kašika ekstrakta od vanile

85  gr pekan oraha (ili običnih ukoliko nemate pekan)

unnamed (2)

Izmešajte brašno, pzp, šećer i so i u to dodajte na komadiće isečen hladni puter.

unnamed (8)

Rukama umesite taj puter u brašno dok ne dobijete mrvičasto testo.

 unnamed (9)

U njega dodajte hladnu vodu, promešajte spatulom i potom umesite.

unnamed (10)

Testo umotajte u celofan i ostavite ga u frižider najmanje sat vremena ili mnogo duže (do 48 sati).

Potom ga razvaljajte na pobrašnjenoj površini i položite u modlu za pitu, izbockajte viljuškom i ostavite da stoji u frižideru dok ne spremite punjenje.

unnamed (14)

Punjenje napravite tako što ćete pomešati pire od bundeve, šećer, so i začine u šerpici i stavite da se sve kuva na srednje jakoj vatri.

unnamed (18)

Sve vreme mešajte dok višak vode ne ispari (oko 10-tak minuta). Ostavite da se prohladi i potom u to dodajte slatku pavlaku i dobro izmešajte. Na kraju dodajte jedno po jedno jaje mešajući sve vreme. Jaja prethodno možete viljuškom umutiti u odvojenoj posudi da bi se kasnije lakše infiltrirala u ostatak punjenja. Ovakvo punjenje prelijete preko testa i stavite da se peče u rernu na 205 stepeni.

unnamed (17)

Na fotki nisu grumuljice nego balončići. 🙂

Ovako pečete 15-tak minuta i potom smanjite temperaturu na 175 stepeni i pečete pitu još 30 – 40 minuta.

unnamed (9)

Proverite da li je pita gotova tako što ćete je bocnuti drvenim štapićem i ukoliko na njemu ne ostaje ništa, pita je pečena. Ostavite pitu da se ohladi.

unnamed (16)

Preliv za pitu spremajte tik pred služenje. Nije potrebno puno vremena, a i najlepši je onog momenta kad je gotov. Meni se najviše sviđa da ga služim uz prethodno ohlađenu pitu, ali vi možete i toplu pitu preliti ovim sosom.

unnamed (8)

Dakle, proces je vrlo jednostavan: sve sastojke (osim pekan oraha) pomešajte i kuvajte na laganoj vatri 10-tak minuta dok se  sos malko ne zgusne i na kraju dodajte pekan orahe.

unnamed (15)

Ja ih prethodno prosušim u rerni, ali mogu da budu i sveži.

Ukoliko ne potrošite sav sos, čuvajte u frižideru. On će se stisnuti, ali ga pre ponovnog korišćena samo ugrejte na laganoj vatri i vratićete mu prethodni oblik.

Odsecite parče ohlađene pite, prelijte toplim sosom i poslužite.

unnamed (13)

Kombinacija je divna, prava jesenja!

unnamed (3)

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: