Mak kocke

unnamed (25)

Ovo je savršen recept za sve one koji su alergični na gluten. Bila nam je u gostima Branka i donela gomilu poklona (po običaju). A pošto vodi bitku sas glutenom, morali smo nešto da smislimo. I smislli smo. Mak kocke bez trunke bilo kojeg brašna. Meke, lepljive i preukusne svima, a posebno ljubiteljima maka. I Branki. 🙂 Prejednostavan recept, nema pogrešnih koraka. Zato se i nisam potrudila da fotografišem postupak. Čak i da promenite redosled koraka, ne možete pokvariti kolač. To znam zato što je jedna prijateljica sve sastojke samo izmešala i stavila da se kolač peče i nije bilo neke velike razlike u izgledu kolača, a ni ukusu, naravno.

unnamed

Recept

Sastojci:

100 gr putera

200 mlevenog maka

200 gr šećera

3 jaja

1 dcl mleka

1 kašičica limunovog soka

narendana kora jednog limuna

2 čepića ekstrakta od vanile (dr Oetker)

prašak za pecivo

Napomena: kolač je dosta sladak, pa razmislite da li biste vi smanjili količinu šećera. Ja sam uvek za.

unnamed (4)

Izmutite penasto puter sa šećerom. Potom dodavajte jedno po jedno jaje i nastavite da mutite posle svakog. Zatim sipajte mak, pzp, koru od limuna, mleko, limunov sok, i vanilin ekstrakt i lepo sve izmešajte.

unnamed (2)

Sipajte smesu na papir za pečenje i pecite u rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Ukoliko pečete kolač u većoj tepsiji, on će biti tanji i samim tim će biti potrebno i manje vremena da se ispeče. Zato ga pratite dok se peče u odnosu na to koje debljine će biti.

unnamed (1)

I to je to. Bez glutena i bez muke!

unnamed (3)

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: