Kolač sa crnim ribizlama i glazurom od vanile

48649290-b653-4903-9a8d-8b72a24c15ca

Dobila sam gomilu crnih ribizli i moguće je da ću vas sada malo bombardovati upravo kolačima od crnih ribizli. A posle ćemo se vratiti na bundevu, sigurno. 😉

911ab838-d1f7-4dd1-aa03-dc91fde3294a

Recept

Sastojci za testo:

250 gr mekog brašna (tip 400)

prašak za pecivo

prstohvat soli

150 ml ulja (ja sam koristila kokosovo, ali možete koristiti i suncokretovo)

170 gr šećera

2 veća jaja sobne temperature

250 ml mleka

2 kašike ekstrakta od vanile

400 gr crnih ribizli

2-3 kašike vanilinog šećera u prahu

17934ce1-8794-4161-b338-f8c247aa983f

Sastojci za glazuru:

1 pavlaka

125 gr šećera u prahu

2 kašike ekstrakta od vanile

15252abe-eebc-4b69-93b1-3a18e8f17742

Uključite rernu da greje na 160 stepeni. Spremite i modlu, nauljite je i pobrašnite.

U jednoj posudi spojte sve suve sastojke: brašno, pzp, so i ostavite sa strane.

U odvojenoj posudi umutite mikserom na srednjoj brzini jaja, šećer i ulje dok smesa ne postane svetlija i gusta.

U ovu smesu dodajete naizmenično suve sastojke i mleko u koje ste stavili vanilin ekstrakt. Umutite dok ne dobijete glatku smesu.

U nju ćete dodati  pola količine crnih ribizli koje ste prethodno izmešali sa vanilinim šećerom u prahu.

a95a074c-8900-49f1-a0b7-819adf13b0f2

Ovu smesu izlijte u modlu i onda odozgo pospite ostatkom crnih ribizli. Čak možete, pre nego što drugi deo ribizli pospete odozgo, staviti kolač u rernu na 15-tak minuta i onda dodati ostatak ribizli kako biste izbegli to da vam sve ribizle padnu na dno. Stavite kolač u rernu i pecite oko sat vremena. Proverite da li je kolač gotov tako što ćete drvenim štapićem bocnuti kolač i ukoliko štapić bude čist, kolač je gotov.

Dok se kolač peče, vi napravite glazuru tako što ćete dobro pomešati sve sastojke. Ostavite gotovu glazuru po strani.

Kada je kolač gotov, ostavite ga da se ohladi pre nego što ga budete prelivali glazurom.

15252abe-eebc-4b69-93b1-3a18e8f17742

Ostavite malo glazure da prelivate i pojedinacno svako parče koje ćete služiti na tanjiru.

e5f840df-5992-48ff-b4ed-f2f7aff0c03d

Ukoliko volite ovu vrstu glazure, možete napraviti i veću količinu kako biste bogato prelili ceo kolač.

cbd49702-f6a0-484a-8e07-ea64e33f022c

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: