Tart od limuna i badema

f1d03e8b-3446-453e-abb0-99a5760da016

Mislim da će ovaj tart ući na spisak mojih omiljenih. Pravila sam ga juče za drage ljude i danas je još bolji! To me posebno raduje. Usudiću se da kažem da je bolji i od bundevinog. Mekan i kremast, intenzivnog limunasto-bademastog ukusa, ušuškan u prhko testo.

e8f57545-f393-419c-88b0-75864dd82d70c245fc23-9a0a-444a-a8c1-6ee519b728da

Recept

Sastojci za testo:

200 gr mekog brašna (tip 400)

prstohvat soli

25 gr šećera

1 žumance

100 gr putera

3 kašike hladne vode

Sastojci za nadev:

3 limuna

2 jaja

100 gr šećera

175 oguljenih mlevenih badema

125 ml slatke pavlake

2 kašike amaretta

3eb072a8-b1c9-4b44-9118-4bffbacdae77

Ukoliko niste kupili oguljene bademe, najpre izblanširajte obične bademe tako što ćemo ih preliti ključalom vodom i ostaviti da stoje 15-tak minuta. Potom im skinite opnu i ostaviti da se suše preko noći.

3546e40f-5c84-423d-88f9-25224504b1d2

Kada su bademi osušeni, ja volim da ih ispečem u rerni kako bi dobili intenzivniji ukus. I tek kada sam ih ispekla, dobro ih sameljem/usitnim u blenderu.

5ac24acf-fe04-4a66-8a46-7c7819340763

I sad su spremni za upotrebu.

3d426c3b-ca6f-4fe8-99a8-e20e93812fe4

U posudi izmešajte sve sastojke za testo (osim vode) i umesite dok ne odbijete mrvičasto testo.

27a44469-6272-43ed-a8af-7b828033eac9

Potom dodajte vodu, formirajte testo, stavite u foliju i ostavite u frižider bar pola sata.

54c14268-210d-490f-a27b-ef3c2d1f65f0

Potom testo razvaljajte u krug na pobrašnjenoj površini i stavite u modlu za pečenje (24 cm) i razvucite je tako da napravite i ivice. Nemojte brinuti ukoliko vam testo puca, popravite ga prstima u samoj modli. Stavite papir za pečenje preko njega, potom pasulj preko (kako vam se testo ne bi podizalo) i pecite tako 10 minuta u  rerni na 180 stepeni.

02de896d-63ab-4555-a59e-c2d46967023e

Dok se testo peče, spremite nadev. Najpre izmutite jaja i šećer, dodajte bademe, slatku pavlaku (nemućenu), narendanu koricu od tri limuna, cedjeni sok od ista ta tri limuna i amaretto. Sve lepo izmešajte.

Izvadite testo iz rerne, ulijte nadev i vratite u rernu.

e0ee3eee-c2af-4a23-9953-c05e5512bba0

Pecite još 20 minuta koliko je potrebno da se nadev ne pomera kada pomerate kalup.

e0a73e94-d2dd-41d3-954f-48d0be2796480f8139c3-95c0-41e5-9ea7-aa2a0470d1f3

Ostavite tart da se ohladi i služite ga ohladjenog.

e7c8d4ec-6b6d-4623-a164-73eafb7e46e8

Predivnog je i inenzivnog ukusa. Možete ga služiti uz slatku pavlaku, sladoled i borovnice/crne ribizle.

9252c824-620f-4ae9-92da-9f23d1a65acf

Ja sam ovog puta služila samo uz crne ribizle i bilo je odlično.

cdfdfa9a-cbed-4278-8f81-f0e66c356dae

Neki tartovi su dovoljni sami sebi.

88b0c4d9-e96d-4d91-9f88-d5adabd5e1b2

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: