Tart sa kremom od vanile i jagodama

faa77d96-ebce-41d4-a395-f3e8efb63ec6

Omiljene poslastice su mi one sa kremom od sira i voćem ili sa vanila kremom i voćem. Ovaj tart  je ustvari kao neka mešavina krempita ili princes krofni i voćnog preliva i zbog toga spada u omiljene. Priprema tart a dosta traje, ne toliko samo mešenje i mućenje koliko procedura hlađenja i čekanja da nešto bude spremno za dalju obradu. Ali se na kraju isplati. 🙂 Naš je nestao isto veče.

e3cd60a8-1215-4850-96be-074edd25118a

Recept
Sastojci: 

kora

  • 300 gr brašna
  • prstohvat soli
  • 150 gr hladnog putera
  • 100 gr šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 2 kašike kisele pavlake

krema

  •  250 ml mleka
  • 2 žumanca
  • 40 gr gustina (koji možete da zamenite jednom kesicom puding praha od vanile)
  • vanilin štapić
  • 100 gr šećera
  • 50 gr putera omekšalog na sobnoj temperaturi

voćni preliv

  • 400 gr jagoda
  • 100 g šećera
  • 5 g želatina 

Umesite najpre koru tako što ćete u brašno i so staviti kockice putera i umesiti mrvičasto testo. Potom u njega dodajte dve kašike kisele pavlake, izmućeno jaje i šećer u prahu i formirajte testo. Kada ste umesili testo, uvijte ga u foliju i stavite u fružider na makar sat vremena.

be6d89dc-bfb9-4eba-a44c-2bbf41b95d83

Dok je testo u fružideru, napravite krem. U jednu posudu stavite 2 žumanca, 50 ml mleka i gustin (ili puding) i umutite.

ba3fd60c-6467-41b4-8be4-281f3650cb4a

U odvojenoj šerpici ugrejte mleko, semenkice vanilinog štapića i šećer.

e6d58f7f-82d8-4a2d-a795-c23370b1a781

Kada provri, prelijte provrelog mleko u prvu posudu tako što ćete dodavati malo po malo i mešati. Kada ste pomešali sadržaj obe posude, stavite na vatru i mešajte sve vreme dok se ne stisne (što je par minuta). Fil prekrijte folijom kako se ne bi uhvatila korica i ostavite da se hladi.

c9f1cce1-c32b-48a5-8283-9a4611a3c44b

Dok se fil hladi, izvadite testo iz frižidera, razvaljajte ga i stavite u modlu.

8e1d96dd-1ab3-43ca-b77c-dcc3d2bc3bae

Ivice testa koje prelaze preko modle odsecite nožem.

743b4c1f-18f5-48b9-8579-8ae64f9f0508

Možete ga iskoristiiti tako što ga razvaljate i modlicom izvadite oblik keksa koji vam se dopada i koji ćete takođe peći i na kraju staviti na vrh tarta kao ukras. Izbockajte testo, prekrijte papirom za pečenje, odozgo stavite pasulj i pecite na 180 stepeni 20 minuta.

8501635a-a897-4ea3-89bf-11226c08e7be

Kada je testo pečeno, izvadite ga iz rerne i ostavite da se  hladi.

ea336151-f71e-4e49-9d71-8a580a749223

Dok se sada testo hladi,  fil koji se ohladio na sobnoj temperaturi izmutite mikserom i potom u njega stavite omekšali puter i umutite dok ne dobijete glatku kremu.

36ca882f-eb09-4bee-9a78-447e38244c9e

8c7df8c8-6e18-4dee-9aa9-dbbbea03d7e0

Gotovu kremu prelijte preko pečene kore.

66db3a65-b89b-4f03-8296-072f6bdaa02a

Voćni preliv napravite tako što ćete staviti voće i šećer na laganu vatru da voće pusti sok. U odvojenoj posudi preko gustina prelijte dve kašike vode i ostavite da nabubri. Kad je nabubrio, stavite ga na laganu vatru i mešajte dok se ne otopi i ne postane proziran i potom ga prelije preko voćnog sosa i izmešajte. Pustite da se malko prohladi da ne bi bio previše vruć za sipanje preko fila.

fc5087c0-4f16-4378-8906-97b29aff3bff

Kada je mlak, kašikom prelivajte tart i potom ga ostavite u frižider da se ohladi i stisne. Ja za to nisam imala vremena jer sam ga  nosila na poklon i morala sam da ga upakujem na brzinu (nespretno), pa se malko izlio preliv, ali je tart i dalje bio preukusan.

baab4524-4893-4532-983b-9ed80e1b7f0b 118b33d3-c583-4850-b91f-79d0fb54ce30

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: