Pikantni keksići od đumbira

af178220-4072-42e5-9db6-53aebda24c99

Postoji nekoliko blogova koje volim da pratim, a jedan od njih je i http://smittenkitchen.com/

Divni recepti, prava hrana i šta god da sam probala da napravim sa tog bloga nije izneverilo moja očekivanja.

Ono što je neizostavni deo slatkiša koje pravimo svake Nove godine su džindžeri ili keksići od đumbira.

9a733b1b-1d9e-45f4-8c64-9f4f709de48c

Ovi su sjajni. Pikantniji nego inače, ne preslatki, taman po mom ukusu. Znam da mnogima neće biti dovoljno slatki, tako da u startu računajte na sopstveni ukus pri određivanju količine šećera.

1a90151f-ef60-4ca7-9030-f14ce5815f6e

Pošto sam na sastojke čekala malko duže, ove godine još uvek nisam uspela da ih ukrašavam sa mojim omiljenim najmlađim članom naše familije, ali nosim joj danas gotove, pa ćemo ih ukrasiti.

9d68580d-082d-4dac-9dd0-e788bc3eeb40

I taman ćemo ih uporediti sa prošlogodišnjim koje smo takođe zajedno ukrašavale.

10895216_1542121939377045_1324200526_n

Prošlogodišnji nisu bili sa melasom (što se vidi i po boji) i meni nisu bili toliko ukusni kao ovogodišnji.

10554086_1554101191494484_493602005_n

Upakujte ih u teglice i nosite kao poklon, svi će voleti.

Recept

Sastojci:

700 gr mekog brašna (plus dodatno za posipanje radne površine)

2 praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

4 kašičice đumbira u prahu

4 kašičice cimeta

1 1/2 kašičica karanfilića (ja sam ga pomešala i sa muskatnim oraščićem)

1 kašičica mlevenog crnog bibera

1 1/2 kašičica soli

240 gr putera omekšalog na sobnoj temperaturi

180 gr braon šećera

2 velika jaja

250 ml melase (ukoliko nemate melasu, meni je rečeno da se može zameniti malteksom, medom ili javorovim sirupom, ali nisam probala i ne bih tvrdila da je moguće jer su im konzistncije potpuno drugačije)

Pomešajte u jednoj posudi brašno, pzp, sodu bikarbonu, so, začine i ostavite po strani.

18dc821f-c2d2-453c-88eb-ee9488476630

U odvojenoj posudi izmutite omekšali puter i šećer tako da postanu penasti.

1fe9fc7f-7bfb-4cb9-b185-ce3544937905

Potom u to dodajte jaja i melasu i sve zajedno izmešajte. U ovu smesu dodajte smesu od brašna, pomešajte i umesite testo.

201825bc-2ec7-4eeb-8292-7fe7f932c558fc8251cc-0d7c-4ef2-982c-90b0a4727f63

Podelite na 3 – 4 jufkice, umotajte u foliju i ostavite u frižider najmanje sat vremena (a možete i do dva dana).

580a6947-b5ec-4128-8c5b-a5f4e9466448

Potom vadite jufkicu po jufkicu, razvačite je po pobrašnjenoj površini i vadite modlicama keksiće.

2d5d88b3-aa8a-4559-8e59-e0cae7a8d429

U mom slučaju je morao da se napravi makar jedan Wagner.

7bccfe0b-dfc6-48de-96f9-48daf9fb428f

Stavite ih na papir za pečenje i ponovo vratite u frižider na oko 15-tak minuta da se stisnu.

af178220-4072-42e5-9db6-53aebda24c99 9ca30d30-88af-47ea-8d31-ee1657a22a71

Zatim ih pecite u rerni zagrejanoj na 175 stepeni oko 10-tak minuta (u zavisnoti od toga koje veličine su vam keksići).

c18a7f4a-4730-45f8-bea8-be7963acddcf0837b2ba-17fb-4f61-ba65-de746859c6b31c239597-3dff-4021-af69-09746f0888d6

Oni će delovati meko i nepečeno kada ih izvadite, ali čim se ohlade će se stisnuti, a neće biti tvrdi.

f3b3503d-aee3-46a6-88f0-158abdab6704

Možete ih čuvati u tegli i do nedelju dana.

Uživajte sa decom u ukrašavanju i

80d6305e-170a-4252-9b26-7753b494a3d8

srećni praznici!

d0137deb-8b02-42ad-8dac-19d763262bb2

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: