Lisnate kiflice

88a3b988-323d-4b53-9a86-1c8c508b142b

Poslednjih dana pokušavam da usavršim „mama“ recepte, pa je prvi u nizu morao biti ovaj.e0da10fe-8b1b-4e19-8a0e-52166c8b895d

Najbolje kiflice u našoj široj i užoj familiji pravi moja strina, ali dok se ne dokopam tog recepta, ovaj je odlična zamena!

a720ca5c-0b1a-43e1-a39b-e56a7917589ccb9bd9e9-b073-4bf3-991a-654b1a8a0e0b

Sastojci:

450 gr brašna (tip 500)

2 kašike šećera

kašičica soli

20 gr svežeg kvasca

120 ml mleka

120 ml vode

1 manje jaje

110 gr margarina ili putera (ovo je jedini recept u kojem koristim margarin jer se testo lepše „rascveta“ sa margarinom)

+

džem/pekmez za punjenje (ja koristila domaći džem od šljiva) ili slano punjenje (ja sam koristila trapist, ajvar i kiselu pavlaku iz paprike)

jaje za premazivanje

02a55ec8-e78b-484a-9705-d9d135dbff02407f8166-0b06-4773-bc77-bf2d9f7c3605877e5d3f-e71b-4075-9747-275d83dab942

Recept:

Izmrvite kvasac u činijicu, pospite po njemu kašiku šećera i potom ga zalijte mlekom i vodom koje ste prethodno zagrejali tako da budu mlaki, nikako vrući. Ostavite činijicu da se kvasac aktivira. Dok to čekate, a čekaćete par minuta, u odvojenoj većoj posudi pomešajte brašno, so, šećer. Kad je kvasac nadošao, prespite ga u posudu sa brašnom, dodajte jaje i dobro umesite testo. Ukoliko vam se previše lepi za ruke, dodajte još malko brašna. Ovu masu podelite na 4 ravnomerna dela i ostavite ih da „odmore“ 10-tak minuta na brašnjavoj površini pokriveni krpom.

b0ab5aa7-24f0-4256-8068-a30d7c4290ea

Potom svaki deo razvaljajte u krug jednake veličine. Slažite naizmenično krugove od testa i narendani margarin po principu: testo – margarin – testo – margarin sve dok ne stavite poslednji krug testa odozgo na koji nećete rendati margarin.

eeb10843-e19a-4b7d-a69b-18ce36ba21e16ab08636-ffa3-48fa-9cd7-c6b358a6dd97

Znači, margarin ćete narendati na tri površine testa i to uzmite u obzir kad rendate kako biste količinu margarina ravnomerno raspodelli.

Ovako naslaganu „tortu“ od testa sada oklagijom razvucite što više da bi testo bilo što tanje. Pazite da se ne pocepa kako margarin ne bi izbio.

f450e45e-f65e-4f37-95e9-36e344bce78f

Isecite ovaj krug na onoliko trouglića koliko kiflica želite da napravite.

1afac3af-4ac7-49bb-9221-4153f7db6149

Ja sam napravila 8 manjih slatkih (koje uopšte nisu tako male) i 4 velike slane.

f8274ff6-629a-4d4a-9c8a-9d43e3c9cb52 a0e8c057-9c2b-4337-ade9-fd87100280e6

Stavite na širi deo trougla džem ili slano punjenje i urolajte kiflicu. Poslažite ih po papiru za pečenje, prekrijete krpom i ostavite da narastu oko 40-tak minuta.

1d043211-3abf-44e9-91c0-391c194c7446

Pre pečenja ih premažite umućenim jajetom, a slane možete posuti susamom. Pecite kiflice u rerni na 200 stepeni oko 15-tak minuta, tj. dok ne pozlate.

9cff85e3-54dd-4433-838f-1e292540af85407f8166-0b06-4773-bc77-bf2d9f7c3605

Slatke pospite šećerom u prahu.

ad6a53f4-3787-41da-9d56-522871607f54

Slane zalijte jogurtom. 🙂

41ca2468-2760-4a55-a205-e1c8b6296272

Advertisements

2 thoughts on “Lisnate kiflice

  1. Marina 14/05/2016 u 4:56 pm Reply

    Kiflice su savršene!! Upravo uživam u njima 🙂

    Sviđa mi se

    • Nela 15/05/2016 u 9:20 pm Reply

      Divno! Baš mi je drago. 🙂

      Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: