Tartufi od marcipana

5006fb12-287b-4622-b68e-82c4da628e9a

Evo jedne divote za ljubitelje marcipana. Kuglice od čistog marcipana, nazvaćemo ih trufle čisto da ne bude da jedemo sam marcipan.

3fbead94-9bfd-49ec-8686-49a6ce46c60e

Lako, lako, lako! I prilično brzo iako se počinje sa procesom pravljenja dan ranije. Jedini malo dosadniji deo je ljušćenje badema, ali se isplati.

e0269320-944a-4d4c-be0e-4cf877b2674b

Recept

02d48d8b-7452-4c80-bba9-305e5396e849

Sastojci:

100 gr sirovog badema

100 gr šećera u prahu

gustog šećernog sirupa (50 gr šećera i 50 ml vode proključati i ohladiti)

5 ml arome gorkog badema ili amaretta

par kašika kakaoa

Pripremu počnite noć ranije tako što ćete blanširati bademe. Stavite ih u posudu sa proključalom vodom i ostavite da stoje 15-tak minuta. Skinite im opnu i ostavite ih da se suše preko noći.

3546e40f-5c84-423d-88f9-25224504b1d2

Skuvajte vodu i šećer tako da dobijete gušći šećerni sirup. Dok se sirup hladi, sameljite osušene bademe što sitnije kako biste dobili bademovo brašno.  Potom ih pomešajte sa šećerom u prahu i ponovo ubacite u aparat koji će ih izmešati i dodatno usitniti. Dodajte aromu, a šećerni rastvor ulivajte malo po malo i mesite. Možda vam neće biti potrebna cela kličina šećernog rastvora, zato sipajte postepeno dok ne dobijete smesu od koje ćete moći da oblikujete kuglice. Dobićete oko 200 – 250 gr mase marcipana. Napravite jufkicu i ostavite je da odstoji u frižideru oko pola sata. Potom oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kakao.

70f682c4-749f-461f-bee5-7f073092127f12599052_1093357420696133_2073130668_n

Što duže budu stajale, kakao će biti tamniji. Marcipan je pomalo vlažan i kakao će upiti tu vlagu i potamneti.

8f479719-07e3-4889-a480-aba57c82687a 14ddf8d0-acfc-4b7c-8775-7ea2cdfb990a

Naravno, možete ih umakati i u otopljenu crnu čokoladu. Opcija sa kakaom je brža, a ja je i volim zato što se oseti kako kakao gorči. Za koju god opciju da se vi odlučite biće sjajna!

170cf42c-d3a2-43e5-bf48-e0d042d9800a

Advertisements

2 thoughts on “Tartufi od marcipana

  1. okeriumbra 17/05/2016 u 3:41 pm Reply

    diivno obozavam marcipan 🙂

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: