Keksići sa puterom od kikirikija

0d2a9d5f-5312-4f85-b863-99116dbc3e7a

A sad malo tata na blogu. 🙂

46e645d3-61d3-4122-b69c-69ed5c0a9aaf

Ovih dana se potpuno zaludeo pravljenjem različitih namaza u blenderu: humusa, tahinija i putera od kikirikija. Donosi nam u turama svaki dan po nešto. Pošto to obično bude velika količina da bismo je nas dvoje sami pojeli, morala sam ga iskoristiti za nešto i setih se keksića! Slano-slatka kombinacija, uvek omiljena u našoj kući.

e22babe8-078f-4818-8af0-6c09d1fd7e36

Ukoliko tata donese još koji put putera od kikirikija, na čekanju je još jedan recept koji ću vrlo rado podeliti ovde. Do tada grickajte keksiće!

5283f199-fddd-4f8a-b5d5-76883aaff38b

Recept

Sastojci:

115 gr putera

220 gr putera od kikirikija

100 gr smeđeg šećera

120 gr običnog šećera

1 jaje sobne temperature

1 kašika mleka

1 kašika vanile

150 gr brašna (meko, tip 400)

pola praška za pecivo

115 gr pečenog kikirikija

+ ukoliko želite, nije obavezno, 100 gr komadića čokolade sa 70% kakaoa

 Umutite omekšali puter sa puterom od kikirikija dok  ne postane vazdušast, a potom u to dodajte šećere. Mutite dok smesa ne postane glatka. Dodajte jaje, kašiku mleka i kašiku ekstrakta vanile i sve izmešajte.

ef16badf-5f1c-47c5-b724-684bb7d77de9 U ovu smesu dodajte brašno i prašak za pecivo koje ste prethodno izmešali i napravite testo za keksiće. U njega dodajte kikiriki i čokoladu i sve dobro sjedinite.

8bef296d-26d3-4896-b923-acc4a512bd1332f2394a-7342-4aa7-ba1d-31bf0b9a9735

Na papir za pečenje odvajajte kašikom kuglice testa i pravite razmak između svake zato što će se tokom pečenja svaki keks proširiti.

9302c97e-288e-49a9-9f77-8e4d5689899d 2f4b6add-5f8f-46f5-a392-e9b6c014f4a6

Možete praviti kuglice i rukama i onda viljuškom ukrašavati keksiće.

d23538e1-d126-45c7-9447-40a49c7ce8a5

Stavite ih da se peku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

e22babe8-078f-4818-8af0-6c09d1fd7e36 c187c682-b8fc-4989-ad14-06b1c4b28b34

Nemoje ih predugo peći, ukoliko su manji 10-tak minuta, a veće možete i do 15. U svakom slučaju, trebalo bi da vam izgledaju nepečeno i premekano, ali zato ih ne smete vaditi dok se ne ohlade i očvrsnu.

295b3b40-e591-4c72-978d-23b344120786823a6275-dbe2-4a1e-9ebb-a32ca13a13fa

Ja sam pravila dve ture, jednu manje pečenu i jednu hrkskaviju – za svačiji ukus po nešto! Otuda i razlike u boji.

47930b7f-39dc-4e20-933d-a447b09be6447d6118d8-45ad-4763-af0e-4c54c3ae345c

I još nešto, fotografije su lošijeg kvaliteta jer su pravljene noću (koja je uglavnom ovih dana rezervisana za moje slobodno vreme).

823a6275-dbe2-4a1e-9ebb-a32ca13a13faf1eb923f-6dc4-4410-a7d7-728280413091

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: