Engleske pogačice sa malinama (scones)

6014486f-0364-4c7d-9dfd-1ba723994c2b

Kad sam se danas probudila, znala sam tačno šta želim za doručak. Vrlo jednostavno se pravi, nije preslatko, a jako je ukusno. Pritom, kuća divno miriše pri pečenju. Dodatna prednost je što M ne voli maline jer su „dlakave“, ali kad ih ušuškam u nešto ovakvo bude oduševljen.

069ee0f3-5020-4a62-84c3-6797ee3d8dc1

Recept

Sastojci:

300 gr mekog brašna

prašak za pecivo

prstohvat soli

2 kašike šećera

160 gr putera

120 ml slatke pavlake (nemućene)

2 jaja

230 gr malina

+ jaje za premazivanje i šećer za posipanje

f935c053-771e-4ee9-bef2-9565681b8e3f7012b403-0b2b-452f-a79d-21783115a387

U jednoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer. U to dodajte hladan puter isečen na kockice. Umesite ga u brašno, ali ne previše da se ne bi ugrejao i otopio. Potrebno je da komadi putera ostanu krupni i vidljivi. To će testo kasnije činiti prozračnijim i lisnatim.

e429c387-7045-402d-9574-b277f6943165

U odvojenoj posudi izmutite jaja i slatku pavlaku i dodajte u posudu sa brašnom.

f4a90c3b-63f2-482b-a3e7-07228243cf9c

U to dodajte i maline i lepo sve sjedinite spatulom.

060ae780-1279-4318-a0cc-9dd1bc397556

Nemojte sve previše mešati kako vam se maline ne bi izgnječile i puter ne bi otopio. Slobodno tu smesu koja nije potpuno sjedinjena prespite na radnu površinu i rukama oblikujte kocku ili pravougaonik.

55eed72e-9097-4346-aa95-eacd37f31710

Po potrebi pospite brašnom pri oblikovanju.

11c65871-9dc7-4de0-afa5-ba05f9aed5c0

Isecite testo na kocke.

7998ad50-55fa-448a-9ecc-9889d1c68e3a

Možete i modlom vaditi krugove, ali to će trajati duže jer će vam stalno ostajati delovi testa koje ćete ponovo morati da iskoristite i tako će vam testo provesti više vremena po rukama te će se puter istopiti, a to bi trebalo da izbegnete.

262038e8-76c9-4479-a6ee-462e9c4cff8e

Zato je mnogo jednostavnije, brže i bolje da izbegnete modle ovog puta.

416e31ca-4d95-409e-b233-e55930a948b9

Stavite pogačice na papir za pečenje. Izmutite jaje, premažite pogačice i pospite ih bogato šećerom.

12137e7a-01c0-417b-ae2d-fc827ace771b

 Pecite ih na 200 stepeni oko 25 minuta.

2cf8bc2f-7e0c-48de-94c0-b9f2920edcd4afe930f2-119b-4c5e-9c9a-57cc49842936

Kada porumene i kada se razlistaju, izvadite ih i poslužite uz čašu mleka/jogurta/čaja za doručak ili užinu.

80aeedf4-605f-44ad-a3f0-6a0f14fa7e67db71f1e4-f0a6-488d-b95b-d6d7f7b00dd3

 Tradicionalne engleske pogačice ili keks, kako ih god želite nazvati, možete jesti i sa mladim kajmakom ili nekim blažim sirom, jako se fino slaže jer nisu uopšte mnogo slatke.

52f589ef-fab4-4d1e-803f-ef85823eff30

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: