Čokoladni tart sa crnim ribizlama

unnamed-10

Mama i tata su pravili pice. Mama i tata su dobili kolač.

unnamed-17

Recept

Sastojci:

Kora:

120 gr brašna (tip 400)

35 gr kakaoa

pola praška za pecivo

10 gr šećera

prstohvat soli

110 gr hladnog putera iseckanog na kockice

60 ml vode

60 ml slatke pavlake

+ šećer u prahu za razvlačenje kora

Voćni deo:

500 gr crnih ribizli

100 gr šećera

1 gustin

Čokoladni ganaš:

250 gr čokolade sa što većim postotkom kakaoa

250 gr slatke pavlake

2 čepića vanilinog ekstrakta

unnamed-12

Brašno, kakao, prašak za pecivo, šećer i so pomešate i u to umesite puter. Dobićete mrvičasto testo. Zalijte ga vodom, ponovo umesite i stavite u foliju da odstoji oko sat vremena u frižideru (možete i duže).

unnamed

Nakon toga razvaljajte testo na šećeru u prahu i stavite ga u modlu za tart.

unnamed-1unnamed-3

Izbockajte ga i odozgo stavite papir za pečenje na koji ćete staviti pasulj kako vam se testo ne bi dizalo prilikom pečenja.

unnamed-21

Pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta i potom sklonite papir za pečenje sa pasuljem i ostavite koru u rerni još pet minuta. Nakon što je testo pečeno, prelijte ga slatkom pavlakom (i ivice) i ostavite po strani.

Dok se testo peče, vi na ringli skuvajte ribizle i šećer dok se šećer ne otopi.

unnamed-6 unnamed-7

Potom u to umešajte gustin preko kojeg ste prethodno prelili 4 kašike hladne vode i ostavili da odstoji koji minut. Sve zajedno dobro izmešajte da se gustin otopi i prelijte na gotovo testo. Ostavite da se hladi u frižideru oko sat vremena.

unnamed-4

Pre nego što ćete izvaditi tart iz frižidera, u šerpici zagrejte slatku pavlaku, pazite da ne provri, a potom je prelijte preko čokolade koju ste izlomili u kockice. Dodajte i vanilin esktrakt.

unnamed-22

Ostavite da odstoji par minuta i lepo sve promešajte.

unnamed-8

Kada dobijete glatku masu, prelijte je preko voćnog dela. Stavite tart u frižider da se hladi.

unnamed-9

Pre serviranja ga izvadite iz frižidera da stoji barem 15-tak minuta na sobnoj temperaturi.

unnamed-13

Tart je dosta jakog ukusa, ali slatkooću i jačinu čokolade razbija kiselost ribizli. Dobra je kombinacija.

unnamed-14

Za ljubitelje jačeg čokoladnog ukusa će biti pun pogodak.

unnamed-16

I za žene u pms-u.

unnamed-19

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: