Braunis keksi sa nugatom

unnamed-9

Juče je kuvanje služilo kao terapija i poslužilo je. Za desert sam prvi put napravila ovaj kolač i shvatila da ću ga praviti češće. Imala sam posle potrebu da pakujem i raznosim po dragim ljudima pošto smo trenutno u izolaciji i ne dolazi nam niko, ali sam se zaustavila iz najsebičnijih mogućih razloga – hoću da imamo i za sutra. A i taman da vidim kakvi su dan posle.

unnamed-11

Recept

Sastojci:

110 gr putera

120 gr čokolade sa što većim postotkom kakaoa

120 gr smeđeg šećera

30 gr belog šećera

2 jaja

1 kašika vanilinog ekstrakta

1/2 kašičice praška za pecivo

dobar prstohvat soli

45 gr kakaoa

130 gr brašna (tip 400)

120 gr nugata (ili nutelle, ukoliko nemate nugat ili Branku koja vam ga može doneti:))

unnamed-6

Najpre puter i čokoladu istopite na pari i potom dodajte obe vrste šećera i ekstrakt vanile. Dobro izmešajte i dodajte jedno po jedno jaje u ovu smesu. Mešajte dok se smesa ne sjedini. Zatim dodajte prašak za pecivo i prstohvat soli, pa onda i kakao i brašno.

unnamed-12

Sjedinite sve u jednoličnu masu bez grudvica. Kada ste to uradili, iseckajte nugat na komadiće i umešajte u ovu smesu.

unnamed-2

Uradite to brzo kako se ne bi istopio od mešanja jer je poenta da kmadići ostanu delimično celi kako bi se osetili u zalogajima. Ukoliko ovo radite sa nutelom, izlijte nutelu na papir za pečenje i razmažite na debljinu redovne table čokolade. Ostavite u frižideru ili čak zamrzivaču na kratko da se stisne i potom isekcajte nožem na komadiće. Ostatak postupka je isti. Pazite, i nutela se brzo topi u dodiru sa toplim testom, pa budite brzi i ne mešajte previše.

Ostavite celu smesu u frižideru da odstoji oko 30-tak minuta. Genijalna stvar u vezi sa ovakvim kolačima je da ovo testo može u frižideru da stoji i par dana, pa ga možete smućkati unapred i onda kad vam neko dođe, samo ih ispečete i imate sveže kolače.

unnamed-1

Rernu zagrejte na 175 stepeni i kad se testo stislo u frižideru, vadite ga lopaticom za sladoled i ređajte na papir za pečenje sa razmakom između.

unnamed

Stavite da se peče oko 10-12 minuta u zavisnosti od toga kolike ste kuglice pravili. Pazite, izgledaće nepečeni kao i većina keksa kad su gotovi, ali ih ne ostavljajte predugo u rerni. Kad se ohlade, stisnuće se, a i poenta je da iznutra ostanu vlažni i žvaćkavi, a spolja lepljivi, baš kao braunis.

unnamed-3

unnamed-4

Fenomenalni su i preukusni!

unnamed-5

M uvek voli da jede ovakve kolače sa čašom mleka.

unnamed-10

Mleko ne volim, a i ne želim da razbijam ovaj ukus ničim, pa ih ja jedem same.

unnamed-7

A tako te sigurniji da ćete ih manje pojesti, brže udare u  glavu.

unnamed-13unnamed-14

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: