Fokača od bundeve i pečeni beli luk

unnamed-10

Ponovo kreće sezona bundeve i jako joj se radujemo svi u kući. I podmladak deli oduševljenje.

Ovog puta u slanoj varijanti: fokača + pečeni luk + sir = savršena večera.

unnamed-5

Recept

Sastojci za fokaču:

660 gr brašna (tip 400)

kesica suvog kvasca

kašičica soli

3 kašike maslinovog ulja

300 gr pirea od bundeve

oko 350 ml tople vode

+

maslinovo ulje za premazivanje

ruzmarin

krupna morska so

U velikoj činiji pomešajte brašno, kvasac i so. Dodajte pire od bundeve, maslinovo ulje i toplu vodu.

unnamed-9

Vodu nemojte dodati odjednom, postepeno dosipajte dok mesite. Možda vam neće biti potrebna cela količina. Mesite testo oko 5 minuta dok ne postane elastično.

unnamed-8

Premažite ga uljem i prekrijte krpom.

unnamed-7

Ostavite na toplom da se diže dok se ne udvostruči, oko sat vremena.

Kada se testo diglo, prebacite ga u dobro nauljenu tepsiju i razvaljajte. Ostavite ga pokrivenog da se diže još oko 20-tak minuta. Potom prstima napravite udubljenja u testu, poprskajte ga maslinovim uljem i pospite po testu ruzmarin i so. Samo testo nije toliko slano, tako da nemojte štedeti so. 🙂

unnamed-13

Stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 220 stepeni. Pecite oko 25 minuta.

unnamed-3

Mi smo je isekli jer nismo mogli da dočekamo da se prohladi kako bismo mogli da je kidamo rukama, a vi budite strpljiviji, lepše je i slađe. Poslužite je uz ono štao najviše volite. Ja volim da je kombinujem sa sirom i pečenim lukom koji volim da uparim sa skoro svakim testom.

unnamed-12

Sastojci za pečeni luk:

2 glavice belog luka

20 gr putera

80 ml maslinovog ulja

2 pune kašike meda

kašičica ruzmarina

5-6 lovorovih listova

so, biber

Postupak je jednostavan. Spremite dve modle za sufle. U svaku ubacite po 20 gr putera.

unnamed-6

Odsecite vrhove lukova i vrhom naniže ih stavite u modle, svaku posebno. Potom redom odozgo sipajte sve ostale sastojke, jednako u obe modle, i ubacite lukove da se peku u rerni na 180 stepeni oko pola sata.

unnamed-14

Pred kraj dodajte u svaku modlu po kašiku vode i pecite još oko 5 minuta i to je to. Izvadite ih iz modle, okrenite ih i prstima iz svakog čena istisnete unurašnjost na fokaču ili na bilo šta što sa tim jedete.

unnamed-4

Savetujem da prelijete fokaču sirupom koji je ostao u modlama u kojima se pekao luk.

unnamed-2 unnamed-1

Takođe savetujem da uz ovo obavezno dodate parče nekog sira, savršeno se slaže.

unnamed unnamed-15

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: