Čizkejk od bundeve

unnamed-4

Najomiljeniji od svih. Divan, kremast, punog ukusa. Omiljena jesen na tanjiru, a meni lično i zauvek asocijacija na New York (zahvaljujući mojoj maloj sestri).

unnamed-2

Recept

Sastojci (za modlu prečnika 24cm):

110gr otopljenog putera

125gr mlevenog keksa (najlepše se slažu keksi od djumbira, ja sam dobila omiljene iz Švedske, ali                                           nešto najbliže po ukusu njima je možda naš spekulas)

350gr milerama ili sitnog švapskog sira, objasniću u tekstu kasnije razloge za jedno ili drugo

120gr belog šećera

130gr smeđeg šećera

5 jaja sobne temperature

350 gr pirea od bundeve

175ml nemućene slatke pavlake

2 pune kašičice cimeta

unnamed-6 unnamed-2

unnamed-16

Rernu zagrejte na 150 stepeni.

Za osnovu kolača pomešajte puter i keks i lepo poredjajte po dnu kalupa. Ostavite da odstoji u frižideru dok vi mutite gornji sloj. Iz nekog razloga aparat nije sačuvao ni jednu fotografiju procesa pravljenja, tako da je ostao samo finalni proizvod. Ali ovaj kolač nije teško napraviti, pa fotografije procesa i nisu toliko neophodne.

Potom uzmite mileram i izmutite mikserom. Razlog zbog kojeg sam sir zamenila mileramom je sledeći: nikako nisam mogla da postignem da taj deo sa bundevom i sirom bude dovoljno kremast i vazdušast jer ovde nemamo tu vrstu sira koja se obično koristi za čizkejkove. Naši su grudvičasti i zbog toga mi je uvek ovaj čizkejk ispadao pomalo zdudan i ne toliko kremast. I dalje jednako ukusan, ali to nije bila ta konzistencija. Dakle, ovaj mileram je, kako se kasnije ispostavilo, poslužio kao odlična zamena. Ukus i dalje odličan, a kremasti deo je baš takav, nežan i bez grudvica.

Dakle, kad ste izmutili mileram, dodajte u njega obe vrste šećera i nastavite da mutite. Potom u ovu smesu dodajte jedno po jedno jaje, sve vreme muteći. Na kraju dolazi na red i pire od bundeve. E, ovde ću se opet malo zaustaviti da kažem da sam ovog puta bundevu pekla na klasičan način bez vode kako bi sav višak tečnosti iz same bundeve ispario i kako bih dobila što gušći pire. Ukoliko vam potamni gornji sloj pečene bundeve, njega sklonite i onda onaj deo ispod izblendajte i dodajte u smesu sa sirom. Izmutite. Ostavite mikser po strani i ručno u ovu smesu umešajte slatku pavlaku i cimet.

Prelijte preko dna sa keksom i stavite u rernu da se peče sat vremena. Ne brinite, preliv će pre pečenja biti vrlo tečan, ali takav i želimo da bude.

14701157_557058031157403_2058235726532706304_n

Kad prodje sat vremena, ugasite rernu i ostavite kolač u rerni još sat vremena da se „suši“. Ne brinite, neće biti ni slučajno suv, ostaće vrlo sočan. Zatim izvadite čizkejk iz rerne, odvojte ivice od kalupa i stavite kolač u frižider da odstoji oko 12 sati. E, to je najteži deo. 😉 Ali isplati se da sačekate, hladan je najlepši.

unnamed-10unnamed-4

Ja ga služim samog bez ičega, nije mu potreban nikakav preliv. A ako ste ljubitelj bundeve, ni vama.unnamed-2

unnamed-1

Advertisements

4 thoughts on “Čizkejk od bundeve

  1. Sanja Dobrin 07/11/2016 u 5:49 pm Reply

    Uživam u tvom blogu…

    Sviđa mi se

  2. Snella 20/11/2016 u 2:15 pm Reply

    Ovo je fantasticno! Volim sir u poslasticama, a i bundevu, mmmm kakav spoj…

    Sviđa mi se

    • Nela 15/12/2016 u 12:33 pm Reply

      Obavezno probajte! Fenomenalan je! 🙂

      Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: