Čokoladna torta sa lešnicima

Fedja je napunio godinu dana! Godinu!

Torta je morala biti dovoljno velika da nahrani sve goste, dovoljno čokoladna da bi je sva deca volela i dovoljno kremasta da bih i ja bila zadovoljna. Rezultat je dobar! To kažem tako jer nisam tip čokoladnih torti, tako da je ustvari ona najverovatnije fenomenalna! Samo je meni nedostajalo voća, vanile ili sira. Ali to je onda neka druga torta. Ova je ispunila svačija iščekivanja, a dok Fedja ne bude dovoljno velik da ima svoju omiljenu, pravićemo torte koju obično druga deca vole.

Tih dana nisam puno sapvala, ali nije mi se ni spavalo. Baš sam bila srećna i imala želju da sve ja napravim, i tortu i kolače i ukrase, sve! 🙂

Pravila sam čokoladnu tortu, cake pops, mafine sa komadićima čokolade i kuglice od urmi i oraha.

Sve recepte ću okačiti osim mafina jer sam njih već kačila. Samo sam ih ovaj put pravila u minijaturnom izdanju.

Još jednu tortu je pravila baka, a slani meni smo prepustili proverenom majstoru. 🙂

Fedja je posebno dobio malenu tortu samo za sebe od sastojaka koje on sme da jede. Pojeo je sa istim žarom kao i limun ili krompir pre toga. Očekivala sam da će detetov prvi šećer proći uz mnogo veće oduševljenje, ali on je svime oduševljen jednako!

Neverovatno kako je sve brzo prošlo!

Recept

Sastojci:

8 jaja

250 gr šećera

125 ml ulja

170 gr oštrog brašna

70 gr neskvika

250 gr mlevenih lešnika

500 ml slatke pavlake

300 gr milke noisette

100 gr crne čokolade

200 ml mleka

450 ml milerama

450 gr nutelle

+

za preliv 300 gr čokolade (noisette ili crne, koju više volite)

Umutite 8 belanaca sa 125 gr šećera. Isto to uradite i sa 8 žumanaca i 125 gr šećera u odvojenoj posudi. U žumanca dodajte ulje, oštro brašno i neskvik, dobro umutite i potom u to lagano umešajte umućena bečanca. Na kraju dodajte lešnike i polako sve sjedinite.

Izlijte smesu za koru u kalup (moj je bio prečnika 28 cm) i stavite na 180 stepeni da se peče oko 45 minuta.

Kada se ispekla i ohladila, stavite je u kesu, pa u frižider i ostavite da prenoći kako ne bi bila suva.

Prvu kremu pravite tako što u mileram umutite nutellu koja je prethodno stajala na sobnoj temperaturi i otopila se.

Drugu kremu pravite tako što u mleku otopite čokoladu. Ostavite je da se hladi i umutite u odvojenoj posudi slatku pavlaku. Potom ohlađenu čokoladu dodajte u slatku pavlaku sve vreme muteći. 

Presecite koru na tri dela. Na stalak za tortu stavite malo kreme od čokolade, pa na nju stavite prvu koru. To radite da vam se torta ne bi šetala i klizila po tacni. Potom filujete prvu koru filom od čokolade.

Stavite na fil drugu koru i nju filujete kremom od nutelle. Ostavite četvrtinu kreme po strani.

Potom stavite treću koru i nju premažete sa ono malo kreme od nutelle, a potom celu tortu premažete ostatkom fila od čokolade.

Ostavite tortu nekoliko sati u frižideru da se dobro ohladi  i da se krema stisne i na kraju je prelijte otopljenom čokoladom koju ste prohladili pre nanošenja na tortu.

Torta je gotova!

Nemam savršene fotografije presečene torte zato što u tom momentu na rođendanu nije bilo prostora za fotografisanje torte radi bloga. Ovo su vrlo realne fotografije ostatka torte nakon slavlja. Dobro je da sam i njih napravila nakon takvog dana. 🙂

Srećan, srećan, najsrećniji! ❤

Advertisements

One thought on “Čokoladna torta sa lešnicima

  1. Bo 23/03/2017 u 10:48 pm Reply

    Bravo mila! Sve izgleda savrsenooo!!! A skidam recepte za neka nasa slavlja 😉

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: