Tart od badema i krušaka

BIli smo u Magliću. Od kad imam Feđu, mnogo više cenim sve što tamo raste. Nabrali smo gomilu voća i razmišljala sam šta bih najpre pravila. Višnje i trešnje smo odmah sveže pojeli, pa su ostale kruške i tako stigoh do ovog tarta. A i ispitna sezona u školi je prošla i eto razloga da se nečim proslavi.

Recept

Sastojci

Za koru:

150 gr mekog brašna tipa 400

pola praška za pecivo

6 gr šećera

prstohvat soli

rendana kora od jednog limuna

115 gr hladnog putera

60 ml hladne vode

 

Za preliv:

120 gr putera

80 gr šećera

semenke jednog štapića vanile

2 jaja

150 gr mlevenih oguljenih badema

2 kašike amareta

+

5 manjih krušaka

8 dcl vode

150 gr šećera

sok od pola limuna

par zvezdastih anisa, dva štapića cimeta, štapić vanile  (iz kojeg ste iskoristili semenke), par karanfilića i na vrh kašičice muskatnog oraščića i kardamoma

U šerpu sa vodom i šećerom stavite sve začine i sok od limuna da se kuvaju zajedno. Kruške ogulite. Možete ih kuvati cele, a možete ih i odmah podeliti na pola i očistiti od koštica. Ukoliko to ne uradite odmah, uradićete nakon kuvanja. Nakapajte ih limunovim sokom i ubacite da se kuvaju dok ne omekšaju. Potom ih izvadite i ostavite da se hlade, a vodu sa začinima ostavite da i dalje kuva dok ne

smanji zapreminu mnogostruko i ne postane gusti sirup.

Izmešajte brašno, pzp, šećer, so i narendanu koru limuna i u to dodajte na komadiće isečen hladni puter.

Rukama umesite taj puter u brašno dok ne dobijete mrvičasto testo.

U njega dodajte hladnu vodu, promešajte spatulom i potom umesite.

Testo umotajte u celofan i ostavite ga u frižider najmanje sat vremena ili mnogo duže (do 48 sati).

Potom ga razvaljajte na pobrašnjenoj površini i položite u modlu za pitu, izbockajte viljuškom i ostavite da stoji u frižideru dok ne spremite punjenje.

 

U odvojenoj posudi izmutite puter, šećer i semenke vanile, a potom i jedno po jedno jaje i amareto. Na kraju dodajte mlevene bademe i smesu lepo sjedinite.

Prelijte je preko testa i ravnomerno rasporedite.

Zatim na kremu od badema ređajte kruške koje ste malko zasekli, kao na kriškice.

Sve stavite da se peče u rernu koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni.

Pecite dok se tart ne zarumeni, oko 30-tak minuta.

Kada je tart gotov, po želji ga možete premazati sirupom koji vam je ostao  od kuvanih krušaka.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: