Beli hleb

U poslednje vreme često mesim hleb. Od kad sam nedavno Fedji počela da dajem da ga jede, stalno smišljam razne: ražane, integralne, začinske, a i najobičnije bele, kakav je i ovaj. Ne znam zašto mala deca lude za hlebom, ali vidim da je kod većine to slučaj. Zato mi lagano i to postaje zadovoljstvo da pravim, iako ja nisam neki veliki ljubitelj hleba. Ali kako da ga ne napravim kad vidim to lice ozareno srećom zbog običnog parčeta hleba. 🙂

Recept

Sastojci

  • 500 gr brašna
  • 45 gr kvasca
  • 300 ml mlake vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 4 kašike maslinovog ulja

U mlakoj vodi (oko 50ml) izmrvite kvasac, pospite šećerom, promešajte i sačekajte malko da kvasac proradi.

U odvojenoj posudi pomešajte brašno, so, dodajte ostatak vode i ulje, a zatim i onu vodu sa kvascem i umesite glatko testo. Prekrijte i ostavite pola sata da se testo diže.

Potom ga prebacite na nauljenu tepsiju, oblikujte rukama (uvek su mi lepše ovakve jufke nego one iz modli), zarežite, poprskajte vodoim i ostavite da se diže još oko pola sata.

Potom hleb ubacite u rernu koju ste zagrejali na 200 stepeni i pecite 10 minuta. Potom smanjite rernu na 170 stepeni i ostavite da peče još oko pola sata ili malko više, bocnite ga drvenim štapićem da biste proverili da li je gotov.

Kada je pečen, umotajte ga u krpu i ostavite da odstoji malo pre nego što ga krenete seći.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: