Ovog leta smo jako često išli na selo, pa sam imala inspiraciju da pravim stvari koje me podsećaju na detinjstvo ili selo. Ovo je jedan od favorita u poslednje vreme. Divan, mekan, mirišljav hleb!
Kidali ga rukama i jeli bosi u dvorištu. A nismo hipsterisali, samo smo bili seljaci, u najboljem smislu te reči. 🙂
Recept
Sastojci
580 gr mekog brašna
2 kašičice soli
20 gr kvasca
1/2 kašičice šećera
320 ml mlake vode
5-6 kašika maslinovog ulja
250 gr tvrdog kravljeg sira + još 2 kašike maslinovog ulja
2-3 kašike začina (ja sam ovog puta koristila za’atar, ali može i bosiljak, origano, ruzmarin, od volje vam)
U polovini od ukupne količine vode razmutite kvasac i pospite šećerom.
U odvojenoj posudi pomešajte brašno, so, ostatak vode i ulje, zatim dodajte smesu sa kvascem i umesite. Ostavite da odstoji dok se testo ne udvostruči. Dok se testo diže, vi izmrvite što sitnije sir i dodajte u njega začine i ulje.
Ovu smesu lagano umesite u podignuto testo. Raširite testo u posudi što više možete, pa dodajte deo smese sa sirom, preklopite testo, umesite i tako ponavljajte postupak dok ne utrošite sav sir.
Oblikujte jufku po volji, prebacite je na papir za pečenje u tepsiju. Zarežite hleb na površini i premažite vodom. Ostavite da se diže oko 45 min, možete i sat vremena. Pospite malo brašnom i stavite hleb da se peče na 220 stepeni oko 30 – 40 minuta.
Izvadite ga iz rerne, umotajte u krpu i ostavite da se malko ohladi, dovoljno da možete da ga kidate rukama, a da se ne opečete (kao mi:)).
Odlican recept, kao i svi uostalom :-).
Ja sam sir pomesala sa sremusem (iseckanim, svezim) i odicnno je.
Veliki pozdrav!
Sviđa mi seSviđa mi se
Zvuci odlicno, moram i ja da probam!🙂
Jako mi je drago da Vam se dopadaju recepti.🙂
Sviđa mi seSviđa mi se