Začinski hleb sa sirom

Ovog leta smo jako često išli na selo, pa sam imala inspiraciju da pravim stvari koje me podsećaju na detinjstvo ili selo. Ovo je jedan od favorita u poslednje vreme. Divan, mekan, mirišljav  hleb!

Kidali ga rukama i jeli bosi u dvorištu. A nismo hipsterisali, samo smo bili seljaci, u najboljem smislu te reči. 🙂

Recept

Sastojci

580 gr mekog brašna

2 kašičice soli

20 gr kvasca

1/2 kašičice šećera

320 ml mlake vode

5-6 kašika maslinovog ulja

250 gr tvrdog kravljeg sira + još 2 kašike maslinovog ulja

2-3 kašike začina (ja sam ovog puta koristila za’atar, ali može i bosiljak, origano, ruzmarin, od volje vam)

U polovini od ukupne količine vode razmutite kvasac i pospite šećerom.

U odvojenoj posudi pomešajte brašno, so, ostatak vode i ulje, zatim dodajte smesu sa kvascem i umesite. Ostavite da odstoji dok se testo ne udvostruči. Dok se testo diže, vi izmrvite što sitnije sir i dodajte u njega začine i ulje.

Ovu smesu lagano umesite u podignuto testo. Raširite testo u posudi što više možete, pa dodajte deo smese sa sirom, preklopite testo, umesite i tako ponavljajte postupak dok ne utrošite sav sir.

Oblikujte jufku po volji, prebacite je na papir za pečenje u tepsiju. Zarežite hleb na površini i premažite vodom. Ostavite da se diže oko 45 min, možete i sat vremena. Pospite malo brašnom i stavite hleb da se peče na 220 stepeni oko 30 – 40 minuta.

Izvadite ga iz rerne, umotajte u krpu i ostavite da se malko ohladi, dovoljno da možete da ga kidate rukama, a da se ne opečete (kao mi:)).

 

2 thoughts on “Začinski hleb sa sirom

  1. Jelena 17/04/2018 u 9:54 pm Reply

    Odlican recept, kao i svi uostalom :-).
    Ja sam sir pomesala sa sremusem (iseckanim, svezim) i odicnno je.

    Veliki pozdrav!

    Sviđa mi se

    • Nela 18/04/2018 u 3:34 pm Reply

      Zvuci odlicno, moram i ja da probam!🙂
      Jako mi je drago da Vam se dopadaju recepti.🙂

      Sviđa mi se

Leave a reply to Nela Odustani od odgovora