Gomboce

Bili smo na selu i nisam imala neke uslove za fotke, ali sam imala sve uslove za gomboce i baš su nam se jele. Uvek me podsećaju na moju komšinicu koja ih je pravila savršeno, ali pošto nisam volela prezle, mama ih je dorađivala tako što ih je uvaljavala u orahe ili mak, tako da sam taj običaj i ja preuzela.

Ignorišite fotografije, ukus je vredan truda.

Recept

Sastojci:

650 gr krompira

150 gr mekog brašna

25 gr putera

50 gr griza

1/2 jaja

1/2 kašičice soli

7-8 šljiva (u odnosu na to koliko velike gomboce ćete praviti)

 

70 gr šećera

100 gr oraha (možete koristiti i mleveni mak)

100 gr putera

Skuvajte krompir u ljusci kako se ne bi napunio vodom. Kad je krompir skuvan, ogulite ga i sa puterom napravite pire. Ostavite da se ohladi i u to umesite jaje. Potom dodajte so i griz i na kraju lagano dodavajte brašno i mesite. Od testa čupkajte komadiće, oblikujte loptice i u svaku na dlanu ušuškajte polovinu šljive, preklopite je i doradite lopticu među dlanovima. Postupak ponavljajte dok ne potrešite svo testo.

Na šporet stavite dublju šerpu sa vodom i malo ulja (da se gomboce ne bi lepile) i ostavite da proključa, pa smanjite vatru. Ubacite gomboce, manje odjednom, pa ih kuvajte dok ne isplivaju na površinu. Vadite ih u posebnu činiju.

U posebnoj šerpici zagrejte puter, dodajte šećer i mlevene orahe i kratko sve pržite.

Potom u to uvaljajte svaku gombocu. Meni je još lepše da odvojeno otopim puter i šećer, umačem gomboce u to i onda na kraju uvaljam u suve mlevene orahe/mak.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: