Keksi od narandže i kardamoma sa čokoladom i bademima

Došla mi je baka, a ona jako voli suve kekse svih vrsta. Napravila sam ove i dopali su joj se.  Kaže da komotno mogu da ih pravim i bez ovog čokoladnog dela jer su i tako ukusni. Prhki, hrskavi i mirišljavi. Pravi zimski.

Ove zime planiram da pravim puno različitih keksića. Svašta sam smislila i jedva čekam! Imam dodatni motiv pošto ću ovog puta davati i Fedji po malo. Porastao je! I ove je probao i baš je voleo. 🙂

Vrlo

Recept

Sastojci:

250 gr mekog brašna

1/4 kašičice kardamoma (ako volite kardamom, slobodno stavite i malko više)

narendana kora jedne narandže

150 g putera (omekšalog na sobnoj temperaturi)

100 g šećera u prahu

prstohvat soli

1 žumance

+

iseckani pečeni bademi

čokolada (na ovu količinu keksića je dovoljno oko 40 gr)

Pomešajte brašno, šećer u prahu, so, kardamom i narandžinu koru i u to umesite puter ili mast. Dodajte žumance i umesite testo. Formirajte loptu, umotajte je u providnu foliju i ostavite u frižider oko sat vremena, a može i više.

Desetak minuta pre nego što planirate da ga razvijate, izvadite testo iz frižidera.

Na pobrašnjenoj površini razvijte testo na debljinu keksića koju volite. Standard je oko pola centimetra.

Vadite modlicom i ređajte na papir za pečenje Ja sam od ove mere dobila 40-tak keksića.

Pecite ih na 180 stepeni oko deset minuta, a kada su gotovi, izvadite ih iz tepsije da se ohlade. Nemojte ih ostavaljati na tepsiji jer su oni tanki, a tepsija zadržava toplotu još neko vreme i oni u njoj nastavljaju da se peku, pa se može desiti da vam budu pečeniji nego što bi trebalo.

Kada su se ohladili, umačite ih u otopljenu čokoladu i odmah pospite sitnim komadima badema. Ređajte na papir za pečenje i ostavite da se čokolada stisne. Zbog čokoladnog dela ih ja držim u frižideru. Ako ih ne umačete u čokoladu, slobodno ih držite u nekoj kutiji napolju.

Pomešajte

Vrlo su laki za pravljenje, a mirišu na zimu i mogu biti deo novogodišnje trpeze ili bilo kog zimskog jutra pod jorganom uz kafu. Ja sam naše fotkala dok se kafa kuvala. 🙂

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: