Pita sa sirom

 

U mojoj porodici je svaka vrsta pite apsolutno remek delo moje mame. Kore se nikada nisu kupovale. Nikad. Takođe, nikad ih nije dovoljno napravljeno. Uvek neko ostane željan još jednog parčeta. Toliko su fenomenalne.

Pamtim da sam razvlačila kore sa mamom od malena. Trčakarala oko stola u kuhinji, pazila da testo negde ne pukne i kidala ivice. Ali nikad se nisam usuđivala da ih sama razvlačim.

Međutim, neki dan mi je došlo da pokušam. To valjda ide sa stažom mame. Baš mi je Feđa bio motiv. Da pojede lepu toplu pitu koja miriše iz rerne za večeru. I morala je biti sa sirom. Ta je uvek prva pojedena.

Recept nisam uzela od mame jer znam da je pravila milion puta i da je to sad prešlo u onu fazu kad ona ne može da mi kaže tačne mere. To je sve „kad osetiš da je testo ovakvo“ i „dodaješ lagano dok….“ Ali imam jednu drugaricu koja ih stalno razvlači i sa fotografija su izgledale fantastično, pa sam se obratila njoj za tačne mere. Dok ja ne dođem u fazu da pravim pitu po osećaju. Hvala, Tašana!

Na moje iznenađenje, pita je ispala baš dobra. Malo deblje kore, ali odlična. Shvatila sam da imam mali sto i da moram da pravim manje jufke koje ću onda moći tanje da razvlačim i usledilo je vežbanje. I još uvek je u toku. Kontam da će mi trebati jedno par godina dok ne dođem u fazu mamine pite. Ali i ova je stvarno bila odlična. Na kraju krajeva, bolja od bilo koje kupovne ili one sa gotovim korama. A Feđa je bio oduševljen. 🙂

Recept

Sastojci

500 gr mekog brašna

300 ml mlake vode

6 kašika ulja + još ulja za premazivanje

malo soli

+

500 gr sitnog sira

3 jaja

soli po ukusu

  • Takođe, u odnosu na gustinu sira, smanjite broj jaja. Ukoliko je sir suvlji i gušći, stavite tri jaja, ali ukoliko je vodeniji i ređi, možete i dva.

Umesite glatko testo od datih sastojaka. Mesite dok se predtane da se lepi. Podelite testo na dva dela, svaki dobro premažite uljem i ostavite da stoji na posebnom tanjiru prekriven prozirnom folijom oko pola sata.

Ja sam ovu meru čak delila na četiri jufke kad sam shvatila da mi je prvi put testo ispalo debelo. A vi ako imate veliki sto, komotno ostavite ovako kako piše.

Na sto stavite stolnjak, pobrašnite ga i na sredinu stavite testo. Oklagijom ga razvucite što tanje možete, a onda nastavite rukama  lagano idući u krug. TEsto povlačite od sredine ka ivicama. NEćete verovati do koje mere je ovo testo sposobno da se razvlači. Može biti toliko tanko da bude providno. Kada ste ga razvukli, debele ivice otkinite. Poprskajte testo uljem i onda ga filujete.

Fil se pravi najjednostavnije tako što dobro izmutite sir i jaja (i so). Uzimate kašikom i fil i pobacate ravnomerno po celom testu. NE mažete ga, nego kao da prskate gomilice sira po celoj površini. NA kraju uzmete u ruku ivicu stolnjaka i lagano povlačite prema gore kako bi se testo samo urolavalo.

Urolanu pitu stavite na nauljeni pleh. Možete je ređati jednu do druge, možete praviti krug, kako god volite.

Premažite gotovu pitu još jednom uljem i stavite da peče u rernu zagrejanu na 220 stepeni. Potom je nakon desetak minuta smanjite na 200. Meni se peče oko pola sata, ali virkajte dok ne vidite da je rumena i gotova.

Ja sam počela da razvlačim kore i već sam nekoliko puta pravila pitu u par dana. Mislim da nikada neću prestati. 🙂 A tek me čekaju pite sa višnjama (koje od slatkih najviše volim), jabukama, makom i džemom (koju smo od malena jeli u slovačkom komšiluku)… Sa krompirom i kupusom ne volim, pa toga ni na blogu neće biti. 🙂

Probajte da sami razvlačite kore, nije teško stvarno. Nije trebalo da čekam ovoliko da bih i sama to počela!

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: