Moka torta

Nakon male pauze u kojoj pauze u kuvanju realno nije bilo, evo novog/starog recepta. Kažem tako jer je ovo torta koja je bila napravljena za praznike, ali se i pojela dok nisam okačila recept. A dugo se jela jer nije moguće pojesti više parčadi odjednom, kao što bih ja mogla kad su neke druge torte u pitanju. Jadna od najlepših, pogotovo za one koji vole kafu. Mada ima nade i za one druge. Citiraću M: „Ne volim kafu u kolačima, ali ova tvoja torta je genijalna!“ I bez obzira na kore, dodaću ja, ozbiljno sočna. Orasi, kafa i čokolada su pun pogodak. Nije prevelika po dimenzijama, ali je zaista potrajala. I ne zato što je nismo svakog dana jeli. Ali je dovoljno jedno parče da vas ispuni divotom ukusa dovoljnom za jedno popodne.

Recept

Sastojci:

 

za kore

10 jaja

20 gr mlevene kafe (ja sam koristila kafu mlevenu za filter aparat, dakle krupnije mlevenu)

300 gr šećera

150 gr oraha

4 kašike mrvica hleba

2 kašike mekog brašna

 

za kremu

3 žumanca

2 jaja

300 gr šećera

3 dcl kuvane kafe + 1 kesica nekog kapućina koje volite

250 gr putera

1 vanilin šećer

 

za preliv

100 gr crne čokolade

50 ml vode

12 gr putera

Pomešajte u jednoj posudi mlevenu kafu, mlevene orahe, mrvice hleba i brašno.

U odvojenoj posudi izmutite belanca sa šećerom dok ne dobijete čvrst sneg, i potom dodajte jedno po jedno žumance muteći sve vreme. Potom u ovo lagano umešajte smesu sa suvim sastojcima.

Smesu za kore izlijte u pleh za rernu i pecite na 180 stepeni 15-tak minuta.

Dok se kora hladi, napravite kremu tako što ćete izmutiti jaja sa šećerom sve dok ne dobijete penastu smesu. Potom skuvajte kafu, možete tursku, možete filter (ja sam filter), u nju umešajte kesicu kapućina i lagano toplu kafu malo po malo dodajte u smesu sa jajima. Iskoristite i soc od turske kafe ili ostatak u filteru od filter kafe i sve umešajte u jaja. Potom ovu smesu možete grejati direktno na ringli na laganoj vatri da proključa (to je uvek moj izbor zbog sigurnosti koju volim da imam kada pravim kremu sa živim jajima). Sve vreme mešajte dok se krema malko ne zgusne. Kada ste završili sa ovim delom kreme, odvojeno izmutite puter i vanil šećer i kada se deo sa kafom i jajima prohladi, u njega umutite i puter. Gotovu kremu stavite u frižider na pola sata.

Zatim isecite koru tako što ćete je uzdužno podeliti na tri jednaka dela, ali ćete odseći samo prvu trećinu kore, a sve ćete poprečno preseći na pola Tako ćete moći da napravite tortu sa tri kore u kojoj ćete srednju spajati od dve manje. Biće vam jasnije kada pogledate fotografije. 🙂

Filujte ravnomerno sve tri kore i na kraju i poslednju premažite kremom.

Na pari otopite sastojke za preliv i samo prelijte gotovu tortu.

Najviše mi se sviđa da gledam kako se čokolada sliva nepravilno sa svih strana torte. Ja sam još kao dodatnu  dekoraciju posula kakao prah po torti i polepila po stranama i na vrhu sušene narandže i keksiće koje sam pravila u izobilju tih dana.

Divna je bila i izgledom i ukusom. Baš su svi uživali. I može da stoji komotno nedelju dana u frižideru.

(fotka iz frižidera)

Ne gubi na kvalitetu. A jaja ste obradili, pa nemate brige ni oko toga.

Želim da vam poželim srećnu Novu godinu, puno zdravlja, ljubavi i divne hrane sa najboljim svojim ljudima! Cheers!

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: