Pletena pogača sa pestom od sušenog paradajza

Dobila sam na poklon paket koji me je oduševio. Razna pesta i puteri savršenih ukusa.

https://www.facebook.com/lovegreenpesto/

Danima sam imala goste i nisam mogla odmah nešto da napravim, ali mi je odmah u glavi bila ova pogača kao nešto što bih pravila sa pestom od sušenog paradajza. Jedino je mali problem bio kad sam ga probala – poželela sam da ga ne mažem ni na šta, nego da ga tako malo po malo gustiram samog. Uz neki divan sir. Ali od pogače nisam odustala i nisam se pokajala. 🙂

Recept:

Testo

160 ml toplog mleka

20 grama svežeg kvasca

Pola kašičice šećera

300 gr mekog brašna tipa 400

30 ml maslinovog ulja

kašičica soli

 

Punjenje

150 gr pesta od sušenog paradajza

100 gr narendanog ementaler sira

4 kašike maslinovog ulja

origano ili bosiljak, po ukusu

+

jaje za premazivanje

Pomešajte kvasac sa toplim mlekom i šećerom u velikoj posudi dok se potpuno ne rastopi. Umešajte brašno, ulje i so. Umesite, prekrijte i ostavite oko sat vremena da naraste.

Dok se testo diže, pomešajte pesto, sir, maslinovo ulje i začin koji želite (ja sam ovog puta koristila origano).

Testo prebacite na pobrašnjenu površinu i podelite na tri jednaka dela.

Svaki razvaljajte oklagijom u krug (možete malko i rukama razvući) i filujte kao tortu. Red testa, red pesta, red testa, red pesta i na kraju red testa.

Ivice testa se ne moraju potpuno savršeno preklopiti kao što vidite. Svakako ćete ga seći i uvijati, pa to neće smetati.

Na sredinu testa stavite čašu ili nešto drugo (u mom slučaju je poslužio i poklopac od flašice koji je bio najbliži u tom momentu). Potom isecite testo kao na slici i zatim svaki krak testa lagano uvijte.

Sve premažite jajetom i stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni da se peče oko pola sata.

Izvadite pogaču i prekrijte je krpom dok se malko ne prohladi.

Rukama čupajte i jedite.

Mekana, mirišljava i predivnog ukusa. A i izgled je jednako lep. 🙂

Sandra, hvala puno na poklonu! 🙂

2 thoughts on “Pletena pogača sa pestom od sušenog paradajza

  1. Sandra Popovic 18/01/2018 u 10:41 pm Reply

    Pesto je otišao u prave ruke, a tvoja pogača izgleda neodoljivo ukusna…hvala tebi na ideji I veliko mi je zadovoljstvo sto smo bili deo tvog odličnog bloga!

    Sviđa mi se

    • Nela 21/01/2018 u 9:11 pm Reply

      Zadovoljstvo je obostrano! 🙂

      Sviđa mi se

Postavi komentar