Čizkejk od limuna + krema od limuna

 

Svaki put kada napravim čizkejk mislim da je upravo taj najbolji koji sam ikada napravila. I sada to mislim za ovaj. Genijalan. Predivan. Citrusi i sir u savrešnom odmeru. Ostaje na redovnom repertoaru dugo – dugo!

Mama je slavila rođendan, a ona voli sladoled od limuna (kao i sve mame, izgleda) i to je bila inspiracija za baš ovaj kolač. I nisam omanula. Svi su otišli zadovoljni sa ručka. M po običaju smešta moje kolače u poslastičarnice po različitim gradovima kojih je dostojan. A ja sam opet pobedila – čovek koji ne voli nešto previše limun u kolačima je bio oduševljen. 🙂 I Fedji se dopao. A to je uvek posebna inspiracija. 🙂

Recept

Sastojci:

za podlogu

200 gr keksa od limuna

50 gr putera

30 gr smeđeg šećera

 

za kremu

600 gr sitnog sira

380 gr milerama

200 gr šećera

125 ml slatke pavlake

70 ml soka od limuna

1 1/2 kašika narendane korice limuna

2 kašike brašna

2 kašike ekstrakta vanile

5 jaja

 

za preliv (lemon curd)

120 ml limunovog soka

2 kašičice narendane kore limuna

100 gr šećera

3 velika jaja

60 gr putera

 

Sameljite keks i pomešajte sa šećerom. Potom sve zalijte otopljenim puterom i stavite na dno modle. Ja sam koristila modlu prečnika 28 cm, ali ako volite deblji čizkejk, slobodno uzmite i manju modlu. Ja volim, ali sam ovog puta ostala bez manjih jer su se oštetile. Dobro rasporedite keks po dnu modle tako da svuda bude jednake debljine i stavite da se peče 10 minuta na 160 stepeni.

Za to vreme umutite dobro sir, mileram i šećer, pa potom u smesu dodajte slatku pavlaku sve vreme muteći. Mikser stavite na najmanju jačinu i dodajte limunov sok, koricu limuna, ekstrakt vanile i brašno. Na kraju lagano dodajte jedno po jedno jaje. Nemojte previše dugo mutiti, svega toliko koliko je dovoljno da se jaja umešaju u smesu.

Prelijte podlogu od keksa ovom smesom i stavite u rernu da se peče na 160 stepeni oko sat vremena.

Znam da mi mnogi ne veruju kad kažem da namerno ostavim čizkejk da pukne pri pečenju, tačnije po završetku pečenja kad krene da se malko spušta, ali je to stvarno tako. Ima nečeg čarobnog u toj pukotini. Ali ako vama smeta, vi obložite modlu aluminijumskom folijom dobro sa svih strana i ceo kolač u toj modli stavite u veću tepsiju koju ste napunili vodom. Neka se tako peče i izbeći ćete pucanje koje je meni deo radosti.

Kada se kolač ispekao, ostavite ga da se hladi 15 minuta i potom lagano nožem prođite oko ivica kalupa da ih odlepite od kolača. Najbolje ga je praviti dan ranije kako bi celu noć odstojao u frižideru – tad je najukusniji, dobro ohlađen.

Pre nego što ste ga stavili u frižider, prelijte ga kremom od limuna. Ovo je moj mali dopirnos ovom čizkejku i apsolutno je upotpunilo ukus. Ovaj preliv možete praviti i čuvati u frižideru do nedelju dana, pa njime premazivati mafine, pogačice, palačinke ili šta god volite da jedete sa voćnim namazima…

Na pijaci je prilično skup, a neverovatno se jednostavno pravi. Ukus je savršen.

Dobro umutite jaja, koricu od limuna i šećer, pa potom u ovo dodajte limunov sok. Sve prespite u šerpicu sa debljim dnom, dodajte puter i na laganoj vatri (direkt na ringli) sve vreme mešajte. Krema će i proključati u jednom momentu (što je uvek odlična stvar kada pravite kremu sa jajima), vi samo nemojte prestajati da mešate. Neće vam trebati više od oko 8 minuta da se sve zgusne.

Ja sam je sklonila sa ringle i mešala da se malko prohladi i tako toplu direkt sipala na kolač, pa onda ceo stavila u frižider da se hladi.

Vi ako hoćete da ga koristite kao namaz, toplog ga prekrijte rastegljivom folijom, potom ohlađenog prebacite u teglicu i tako čuvajte u frižideru.

Probajte, nije teško, uštedećete pare, a bićete i ponosni što ste uspeli da tako lako napravite nešto tako fino. 🙂

Sutradan je kolač savšren, sve se sleglo i stisnulo i možete da uživate.

Ja sam ga nosila na poklon, pa tamo baš nisam imala uslove da ufotkam lepo parčad, ali verujte mi na reč – perfect!

Kao dekoraciju možete koristiti bilo šta što volite, ja sam stavila osušene kriške limuna i bosiljak (nisam imala nanu). Možete i tako, a možete i bez ičega. 🙂

 

Advertisements

4 thoughts on “Čizkejk od limuna + krema od limuna

  1. Biljana 28/01/2018 u 7:52 pm Reply

    Pravila sam krem od limuna prema vašem receptu i krem se nije stegao i bio je prekiseo.. Gde sam pogrešila?

    Sviđa mi se

    • Nela 28/01/2018 u 10:47 pm Reply

      E, bas mi je zao! Jeste kuvali direkt na ringli? Da li je prokljucao? Stavili ste neotopljen puter i onda sve mesali? Naci cemo zasto.🙂

      Sviđa mi se

  2. Biljana 29/01/2018 u 8:31 pm Reply

    Kuvala sam direkt na ringli, ali u onom loncu za mleko, na pari, bojala sam se da mi ne zagori. Da li je moguće da sam tu pogrešila?

    Sviđa mi se

    • Nela 30/01/2018 u 7:14 pm Reply

      Pa moguce je. 🙂
      Nemojte se plasiti. Samo sve vreme mesajte. Sestra je juce pravila i lepo joj se zgusnulo, nije zagorelo.🙂
      Verovatno da je moglo i ovako kako ste Vi, ali sigurno proces traje mnoooogo duze.
      Ovako Vam je provereno.🙂
      Nadam se da Vam je makar cizkejk uspeo. Veliki pozdrav!

      Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: