Pekarske kiflice

Počinjem sve češće da pravim one stvari za koje sam mislila da su rezervisane za najiskusnije. Fakat i jesu, ali moram i ja jednom početi. I dobila sam jaaaako dobar recept za kiflice direkt iz pera osobe koja je dvadeset godina radila u Mlečnom restoranu i na dnevnoj bazi ih pravila mali milion (Hvala, Olja, na receptu!). Mekane su i divne. I odmah su uspele. A to znači da sam ih i sutradan pravila i to duplu meru. U jednom momentu me mrzelo da pravim male jer je potrajalo (napravila sam ih sedamdeset i dve), pa sam priivla duplo veće i te su mi možda bile još bolje jer su bile još mekanije. 🙂 Možete da ih pravite prazne ili ih možete puniti. Do sad sam ih pravila sa pavlakom, sremskim sirom, slaninom, trapistom, džemom i merendom (nešto kao grčka nutella). Sve su bile fine. Prazne nisam pravila.

Recept za 64 kiflice (možete i pola mere, za nas troje je bilo sasvim dovoljno i ostalo je podosta i za sutradan)

Sastojci:

2.5 dcl mleka

2.5 dcl vode

2 kašičice soli

3 kašičice šećera

1 kvasac

2 žumanca

200 ml ulja

1 kg mekog brašna

+

žumance za premazivanje

susam za posipanje

puter za pečenje

Pomešajte mlako mleko i mlaku vodu, dodajte šećer i so i izmrvite u  to kvasac. Pustite ga da nadođje. Kad nadođe, dodajte žumanca i ulje i izmešajte sve. Potom dodajte brašno i umesite testo.

Podelite ga na osam jufkica, meni je ispalo i devet, to je nebitno, utiče samo na velličinu kiflica. Stavite ih na pobrašnjenu površinu i prekrijte krpom.

Ostavite ih 15-tak minuta da narastu. Razvucite svaku u krug, isecite na 8 trouglića.

Punite po želji, zamotajte kiflice i stavite ih u tepsiju (sa ili bez papira za pečenje).

Premažite žumancem, pospite susamom i između svake kiflice stavite kockicu putera.

Rernu prethodno zagrejte na 220 stepeni i stavite kiflice da se peku u zagrejanoj rerni. Kad porumene, smanjite temperaturu na 180 i pecite ih dok ne budu gotove. Ako mu manje – kratko, ako su veće – duže.

Kada su gotove, izvadite ih iz rerne i prekrijte krpom dok se ne ohlade.

 

Onu količinu koju ne pojedete umotajte u rastegljivu plastičnu foliju, tako će vam ostati mekane.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: