(Jogurt) panakota

Sad vec tradicionalno za Valentinovo pravim panakotu – to je Mlađin omiljeni kolač/slatkiš. Htela sam malo da promenim recept u odnosu na prethodne i našla sam savršen. Ovo nije presladak slatkiš, pa ukoliko volite slađe, malko pojačajte šećer. Meni je u savršenom odmeru ukus jogurta i slatkog. I neizbežna vanila. Nisam imala štapić, pa je poslužio i ekstrakt, a vi ako imate, koristite pravu vanilu, može biti samo bolje od ovog!

Jaaaako je jednostavno da se napravi, a stvarno je fino i lepo izgleda. Ovog puta sam za preliv koristila sos od višanja i topljenu čokoladu, ali to je promenljiv kategorija. Možete borovnice ili jagode, meni je ta kombinacija uvek najlepša. A mogućnosti su beskonačne – vi onako kako vi najviše volite. 🙂

Recept

Sastojci:

7 gr želatina u prahu

400 gr grčkog jogurta

200 ml slatke pavlake

250 ml mleka

75 gr šećera

2 kašike ekstrakta vanile

+

130 gr višanja

40 gr šećera

40 gr čokolade

Stavite nekoliko kašika hladne vode preko želatina i ostavite da odstoji 15 minuta.

Pomešajte mleko i slatku pavlaku. U odvojenoj posudi  pomešajte lagano grčki jogurt i 250 ml mešavine mleka i slatke pavlake. Izmešajte ih tako da dobijete glatku smesu. Ostavite po strani.

Ostatak mleka, ekstrakt vanile i šećer stavite na ringlu i povremeno mešajte. Tik pre nego što proključa, sklonite sa vatre i umešajte nabubreli želatin, on će se brzo rastopiti. Potom ovu toplu smesu lagano dosipajte u onu sa jogurtom sve vreme mešajući.

U zavisnosti od toga kako ćete služiti panakotu, sipajte sve ili u čaše/ćase (što je najjednostavnija varijanta, a jednako ukusna) ili u modle. Možete koristiti više manjih ili onu veliku za torte. Ukoliko sipate u modle, prethodno ih naujite kako biste posle lako izvadili panakotu iz njih. Stavite sve u frižider preko noći.

Sos od višanja pravite tako što šećer i višnje stavite da se kuvaju dovoljno dugo dok ne dobijete malko gušći preliv. Čokoladu otopite na pari. Izvadite panakotu iz modli i prelijete naizmenično čokoladom i višanjama.

Pazite da se sosevi prohlade pre stavljanja na panakotu kako bi vam je oni ne bi otopili i „izmusavili.“

Možda je ovo malo više letnji desert, ali ako ste ručali neku malko jaču hranu, leći će vam fantastično!

Srećno vam Valentinovo!

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: