Čokoladna torta od oraha sa kremom od narandže

Moram da budem iskrena: ovo je bila jedna od dve planirane torte za Feđin drugi rođendan, ali zbog različitih životnih okolnosti u kojima smo se u tom periodu našli, sačekala je na prvu sledeću prliku. A ona je došla vrlo brzo – Mlađin rođendan!

Jedino bih njemu i mogla da napravim tortu koju sam prvobitno namenila Feđi. A tako je i Feđa probao. On je za svoj dobio pravu dečiju: krema od vanile, pečeni lešnici, banane, plazma keks. Obožavao je.

A i Mlađa ovu. 🙂

A ja obe.

RECEPT

Sastojci:

Kore

4 jaja

300 g šećera

150 gr putera sobne temperature

250 ml mleka pomešanog sa kašikom limunovog soka

260 gr mekog brašna

25 gr kakaoa

2 kašičice praška za pecivo

120 gr mlevenih oraha

dobar prstohvat soli

 

I krema

4 jaja

150 gr šećera

1 kašika ekstrakta ruma

200 gr čokolade sa što većim postotkom kakaoa

200 gr putera sobne temperature

 

II krema

240 ml narandžinog soka

4 kašike narendane kore narandže

200 gr šećera

6 jaja

120 gr putera

kesica želatina

60 ml limunovog soka

 

+

150 ml slatke pavlake

Uključite rernu da se greje na 180°C. Kalup za tortu premažite puterom, a donji deo obložite papirom za pečenje.

Belanca umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg.

Suve sastojke izmešajte u odvojenoj posudi (brašno, prašak za pecivo, kakao i mlevene orahe).

Žumanca umutite odvojeno sa šećerom dok ne dobijete svetlo žutu masu. Dodajte omekšali puter i nastavite da mutite.

Potom naizmenično u žumanca dodavajte suve sastojke i mleko sa limunom. Mikser ostavite na najmanjoj brzini i mutite dok se sve ne sjedini. Na kraju spatulom umešajte prethodno umućen sneg od belanaca.

Prespite sve u kalup i stavite u rernu da se peče oko 45 minuta. Proveravajte čačkalicom ili drvenim štapićem da li je kora gotova. Ja sam je pekla u kalupu od 26 cm i dobila biskvit koji sam mogla da režem na tri kore.

Kada se sve ohladi, izvadite iz kalupa i secite vodoravno kore.

Dok se kore peku i hlade, možete da napravite filove.

Prvi, čokoladni, pravite tako što umutite jaja sa šećerom dok ne dobijete svetlu smesu koja se uduplala u količini. Zatim jaja prespite u jednu šerpicu i stavite je u drugu šerpu u kojoj se kuva voda tako da dno prve bude skroz u kipućoj vodi druge šerpice. 🙂 Dodajte ekstrakt ruma i čokoladu i sve vreme mešajte dok ne dobijete gustu kremu – oko 20-tak minuta.

Ostavite kremu da se ohladi i potom u nju umiksajte omekšali puter. Dobićete čvrstu kremu.

Drugu kremu pravite tako što želatin prelijete sokom od limuna i ostavite da stoji dok vi pravite kremu. Dobro umutite jaja, koricu narandže i šećer, pa potom u ovo dodajte sok narandže. Sve prespite u šerpicu sa debljim dnom, dodajte puter i na laganoj vatri (direkt na ringli) sve vreme mešajte. Krema će i proključati u jednom momentu (što je uvek odlična stvar kada pravite kremu sa jajima), vi samo nemojte prestajati da mešate. Neće vam trebati dugo da se sve zgusne. Potom u ovu kremu umešajte onaj želatin dok se skroz ne rastvori.

Ostavite i ovu kremu da se hladi dok ne bude dobro mlaka.

Pre nego što počnete da „slažete“ tortu, odvojte jedno 4 kašike čokoladne kreme po strani i isto toliko kreme od narandže.

Ređajte po redu koru, pa kremu od narandže (koju sam ja ostavila 15-tak minuta da stoji na kori), pa tek onda kremu od čokolade. Pa ponovite ovaj postupak dok ne potrošite sve kore i kreme. Poslednja odozgo na vrhu će vam biti čokoladna krema.

Zatim onaj deo čokoladne kreme koji ste ostavili po strani umutite sa slatkom pavlakom za dekoraciju torte. I za kraj procedite deo kreme od narandže koji ste sačuvali, da biste izbegli koricu, i ukrasite vrh torte.

Ostavite u frižideru sve da odstoji da se svi ukusi lepo prožmu i da kore „povuku“ sočnost krema.

Torta je bogata i jako finog ukusa. Prva asocijacija je jafa keks, ali jafa keks u najlepšem mogućem ruhu i od najkvalitetnijih sastojaka.

Posla ima malo više, ali torta traje i traje jer je zasitna i velika. 🙂

Pa onda nekoliko dana ne morate da pravite ništa slatko. 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Čokoladna torta od oraha sa kremom od narandže

  1. kata 05/04/2018 u 12:23 pm Reply

    Baš mi se sviđa i sastav i dekoracija.

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: