Tres leches + dulce de leche

Bili smo na selu i prijeo nam se neki jednostavan kolač. Koh najviše volimo, ali smo hteli nešto drugo za promenu.  Tres lećes, kao bogatija varijanta koha prelivena karamel namazom, tj. slatkim od mleka što bi bio najkonkretniji prevod ovog namaza, bio je logičan izbor. Svi su voleli, ali ja moram da priznam da mi je koh ipak favorit. No, ako volite koh, volećete i ovaj kolač.  Probajte. 🙂

RECEPT

Sastojci:

za kolač

10 jaja

300 gr šećera

300 gr mekog brašna

1 vanil šećer

1 prašak za pecivo

500 ml slatke pavlake

1 konzerva kondenzovanog mleka (410 gr)

800 ml punomasnog mleka

 

za dulce de leche

1l punomasnog mleka

200 gr šećera

stabljika vanile (iz koje ste prethodno izvadili semenkice za neki drugi kolač, svakako će ostati dovoljno na njoj:))

1/4 kašičice sode bikarbone

 

Umutite belanca sa 150 gr šećera i vanil šećerom u čvrst sneg.

U odvojenoj posudi umutite žumanca sa ostalih 150 gr šećera. Žumanca ulijte u belanca i umutite. Dodajte brašno i prašak za pecivo i ručno izmešajte spatulom dok se sve ne sjedini.

Izlijte smesu na papir za pečenje u tepsiju. Ja sam koristila „đuveč“ tepsiju i tako dobila viši kolač.

Pecite na 180 stepeni dok testo ne porumeni, pratite, vreme zavisi od rerne i tepsije u kojoj pečete. Uvek je sigurno da proverite drvenim štapićem da li je testo pečeno.

Izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi, a potom ga izvadite iz pleha.

Pomešajte sve tri vrste mleka i deo (trećinu) ulijte u pleh po dnu. Potom vratite u pleh kolač tako da vrh bude na dnu u tom mleku. Ostatak mleka prelijte preko kolača. Ostavite ga da se hladi u frižideru. Najlepši je dobro ohlađen kada upije svo mleko.

Preliv se pravi malo duže. Lako je, ali zahteva vreme.

U šerpu sipajte mleko i pomešajte sa šećerom, dodajte vanilu i stavite na srednje jaku vatru da se greje.

Nakon desetak minuta kad krenu da se javljaju balončići po vrhu, sklonite sa ringle i dodajte sodu bikarbonu, promešajte i vratite na ringlu. Nemojte smanjivati vatru i ostavite da se lagano kuva narednih sat i po’ sve vremena mešajući. Ne morate baš sve vreme, ali na svakih par minuta, kako vam ne bi mleko zagorelo.

U jednom momentu će dobiti smeđu boju i zgusnuće se i onda je to to.

Možete ga uliti u teglicu i koristiti kao namaz, a ovaj premažite preko kolača.

Ako ste ga napravili ranije, moraćete da ga malko ponovo podgrejete da biste mogli da ga lepo premažete preko kolača.

Služite uz kafu ili voće.

Na otvorenom.

Maj je. 🙂

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: