Mafini sa jagodama

Inače nisam ljubitelj recepata na šolje jer volim da znam precizne mere za kolače, mada, priznajem, gomilu onih koje rutinski pravim i sama pravim „otprilike.“ Mislim da nikad neću znati tačne mere za voćne američke palačinke koje pravim nekoliko puta nedeljno bez šećera i belog brašna Feđi za doručak, kao ni za gomilu „kolača“ sa voćem i orašastim plodovima, opet za Feđu i opet bez šećera i belog brašna. Toliko ih često pravim da stvarno nemam pojma kako tačno. Ali znam otpilike. I uvek su sjajni. Nema ni šanse da ne budu. Džemovi od voća bez šećera, orasi, bademi, jaja, puter, med, heljdino, ječmeno, ražano brašno – nema šta da ne bude dobro. 🙂 Ali to važi samo za one koje pravim  („smućakm“) par puta nedeljno. A može sve to i slano, voće zamenite tikvicama, paprikama, med sirom i svašta nešto može lepo da se napravi.. I stvarno sve bude dobro. Počela sam i ja da doručkujem sa njim. No, odaljih se od teme.

Ovaj recept sam videla na instagram profilu https://www.instagram.com/ana_prstohvatsoli/ i probala i super su! Brzinski. Taman mi je takav recept bio potreban da potrošim ostatak jagoda. Malko sam ga promenila i dobila sasvim lepe mafine.

Evo ih. Nisam bekapovala telefon, pa sam fotke pravljenja izgubila (zajedno sa svim fotkama i video zapisima od januara, ali to je neka druga priča koju sam preplakala juče).

RECEPT (ja sam dobila 12 klasičnih mafina i tri veća u onim kartonskim modlama, videćete na fotografijama)

Sastojci

5 jaja

200 gr šećera

kašičica mlevene vanile

čaša jogurta (od 2 dcl)

čaša ulja

2 čaše brašna

pola praška za pecivo

500 gr jagoda

Umutite belanca u čvrst sneg postepeno dodavajući šećer.  Potom dodajte jedno po jedno žumance sve vreme muteći, smanjite jačinu miksera, pa dodajte jogurt, ulje i vanilu. Kad ste sve izmutili, umešajte brašno i prašak za pecivo. Testo uspite u kalupe za mafine i odozgo pospite sitnije seckanim jagodama.

Pecite na 180 stepeni.  Dužina pečenja će zavisniiti od toga koju ste veličinu mafina odabrali. Svakako če porumeneti, a vi još proverite drvenom čačkalicom da li su gotovi.

Lako baš!

P.S: Mnogo su lepši kad su hladni, believe me!

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: