Američka pita od bresaka

Kada je leto i kada krenu vrućine, osim sladoleda jedino mogu da zamislim da jedem voćne kolače. I to one koji se sastoje 80% od voća. Bili smo na selu, a vreme je bresaka i ova pita se sama nametnula. Čak nisam ni kuglu sladoleda jela uz nju. Divna je.

RECEPT

Sastojci:

 

kora

300 gr mekog brašna

170 gr hladnog putera

1/2 kašičice soli

1 žumance

1 kašičica sirćeta

60 ml hladne vode

umućeno belance

prstohvat šećera

 

punjenje

1.200 gr očišćenih i iseckanih zrelih bresaka

2 kašike limunovog soka

150 gr šećera (ako ste slatkog nepca, stavite 200)

30 gr gustina

prstohvat muskatnog oraščića

Izmešajte brašno i so i u njega rukom ili ručnim pastry blenderom umesite hladni puter tako da dobijete mrvičasto testo.

U vodi razmutite žumance i sirće i potom ulijte u mrvičasto testo. Rukama mesite kako biste dobili lopticu. Uvijte je u plastičnu foliju i stavite u frižider na najmanje jedan sat.

Breskve ogulite i iseckajte, stavite u posudu, prelijte limunom, dodajte šećer i gustin, pa izmešajte. Na kraju pospite muskatnim oraščićem i još jednom lagano izmešajte.

Testo iz frižidera izvadite i podelite na dva dela. Razvaljajte prvi deo na pobrašnjenoj površini u krug, pa prebacite preko modle koju ste prethodno premazali puterom.

Lepo ga privijte uz ivice, a višak testa neka pada preko ivica modle. Izbockajte dno testa viljuškom. Ulijte preko testa breskve.

Drugi deo testa takođe razvaljajte u krug i prebacite preko bresaka. Viljuškom spojte ivice donjeg i gornjeg testa i prorežite vrh testa nožem. Možete se igrati i ukrašavati pitu kako želite. Meni je padalo malko više testa preko ivica, pa sam ga odsekla i pravila valjke od testa i spajala ih dok nisam dobila pun krug. A ostalo i je i za po koji cvetak.

Celu pitu premažite umućenim belancetom i pospite dobrim prstohvatom šećera.

Stavite pitu u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče 15 minuta, a potom smanjite na 175 i ostavite da se peče dok lepo ne porumeni – oko 40-tak minuta.

Kada je pečena, obavezno je morate ostaviti da se ohladi, čak i u frižideru, dok se fil lepo ne stisne. Ovako će vam breskve curiti, verujte mi na reč. 🙂

Može kugla sladoleda od vanile, ali ovog puta čak ni ne mora.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: