Galeta od rikote sa kupinama

Jos jedan voćni recept. Još jedan letnji recept. I još jedan recept sa bloga https://smittenkitchen.com/ , što po pravilu znači da je dobar. Ni jednom se nisam razočarala.

Letnji recept ne podrazumeva samo ukus leta i letnje sastojke, nego i brzinu spremanja recepta po vrućini. Evo ga jedan takav! Pravi lepotan!

Ovo testo za galetu mi trenutno spada u jedno od najlepših. Predivno. Zadržaću da i u svim ostalim receptima za slatke galete.

RECEPT

Sastojci:

testo

160 gr mekog brašna

1/2 kašičice soli

1 1/2 kašičica šećera

narendana kora limuna

115 gr hladnog putera naseckanog na kockice

65 gr rikote

3-4 kašike hladne vode

 

punjenje

230 gr kupina

4 kašike šećera

2 kašike gustina

sok polovine limuna

prstohvat soli

+

žumance i kašičica vode

1 kašičica šećera

Pomešajte brašno, so, šećer i koru limuna. Dodajte puter i rukama ili pastry blenderom umesite puter u brašno dok ne dobijete mrvičasto testo. U odvojenoj čaši pomešajte vodu i rikotu i dodajte u mrvičasto testo, pa ga umesite dok ne dobijete kompaktnu loptu. Spljoštite je u disk, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na najmanje sat vremena, a može tako da stoji do 48 sati. Ako ste u žurbi, možete da ga stavite i 15 minuta u zamrzivač.

Rernu zagrejte na 200 stepeni.

Pomešajte kupine, šećer, limunov sok, gustin i so, pa malko možete sve i izgnjeckati.

Izvadite testo i razvaljajte ga u krug na pobrašnjenoj površini.

Prebacite ga u tepsiju na papir za pečenje i premažite punjenjem tako da ostavite ivice prazne oko 2 cm. Kada stavljate voće, sok ostavite u posudi, njega ćete naknadno dodati, da vam odmah ne bi iscurio preko testa. Dakle, kada ste stavili voćni deo, upakujte ivice galete i tek onda uspite ostatak voćnog soka u sredinu.

Umutite žumance i vodu i premažite ivice galete.

Na kraju ih pospite šećerom i stavite galetu u rernu da se peče oko 20-25 minuta, dok ivice ne pozlate.

Izvadite je iz rerne i ostavite oko 5 minuta da se malko ohladi, secite i služite sa kuglom sladoleda od vanile.

Jako je fino.

I stalno napominjem, u većini mojih recepata, nije previše slatko. To uvek sebi možete popraviti šećerom u prahu u ovakvim slučajevima. Meni nije potreban. 🙂

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: