Čizkejk pita sa nektarinama i posipom od badema

„Kolač nad kolačima!“ To je sms moje majke nakon što ga je probala.

Stvarno je dobar. I kaže M da je veličina parčeta napokon zadovoljavajuća. 🙂

A sadrži sve omiljeno, prhko testo, čizkejk, voće i bademe. Mnogo lepo. Možete ga praviti sa breskvama, šljivama, a možda je i najlepši sa kajsijama, makar se meni tako čini. Mada, i breskve su divna opcija.

I napravite ga dan ranije, mooora da odstoji u frižideru, ipak je to čizkejk. 🙂

RECEPT

Sastojci:

kora i posip:

280 gr mekog brašna

1 kašičica praška za pecivo

150 gr šećera

230 gr putera

1 jaje

50 gr blanširanih i iseckanih badema

 

punjenje:

250 gr sitnog sira

250 gr milerama

140 gr šećera (ako volite slađi kolač, stavite 200, meni je ova moja mera taman, ali ja nisam možda merilo slatkoće)

2 jajeta

2 kašike griza

2 kašike ekstrakta vanile

+

oko 600 gr nektarina (pet i po’ u mom slučaju)

Izmešajte brašno, prašak za pecivo i šećer. U to umesite hladni puter iseckan na kockice kako biste dobili mrvičasto testo. Zatim dodajte izmućeno jaje i umesite testo. Odvojte jednu trećinu testa, uvijte u plastičnu foliju i stavite u frižider i isto uradite i sa ostatkom testa.

Ostavite ga u frižideru oko sat vremena.

Potom veći komad razvaljajte na pobrašnjenoj površini i stavite u kalup obima 23cm koji ste prethodno premazali puterom. Obložite ceo kalup, dno i ivice. Ako negde testo pukne, slobodno ga popravite rukom, meko je i lako izvodljivo. Potom ponovo vratite modlu sa testom u frižider na dvadeset minuta.

Uključite rernu da se greje na 180 stepeni.

Očistite nektarine i razdvojte ih na polovine. Bilo bi poželjno i da ogulite koru. Ja ovog puta nisam, ali lepše se i seče i ispeče nektarina bez kore, a lepše se i uzimaju zalogaji kašičicom iz tanjira.

U odvojenoj posudi umutite sir, mileram i šećer, pa potom dodajte jedno po jedno jaje, zatim griz i ekstrakt vanile. Kada ste sve lepo umutili, izvadite modlu, ulijte preko kore fil i odozgo poređajte nektarine.

Na kraju izvadite ostatak testa iz frižidera iz plastične folije i namrvite ravnomerno po  vrhu kolača, a možete i kiduckati manje komade. Za kraj pospite bademima i stavite da peče u rerni oko 45 minuta.

Ivice od kolača će se spojiti sa posipom i dobićete divan kolač, diiivnog izgleda. Kao čizkejk, ali je i pita. 🙂

Ostavite kolač da se skroz ohladi nakon pečenja i onda ga stavite u frižider na minimum dva sata, a najbolje preko cele noći.

Lepše će se seći i dobiće potrebnu čvrstinu.

Jedite i setite me se. 🙂

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: