Štrudla sa jabukama

Jesenji recepti su počeli! Jabuke, kruške, bundeve – you name it! Ovaj recept stoji na listi već neko vreme i mislim da je sada bio pun pogodak. Ugrejali smo stan rernom umesto klimom, a miriše sve na cimet i jabuke.

Jesam li već nekad pomenula da obožavam jesen? 😉

 

RECEPT

Sastojci:

za testo

150 gr mekog brašna

kašičica praška za pecivo

prstohvat soli

45 ml suncokretovog ulja

80 ml vode

 

za punjenje

900 gr jabuka (oko 5-6 jabuka)

sok jednog limuna

65 gr šećera

kašičica cimeta

115 gr putera

40 gr mrvica hleba

1 kašika šećera

prstohvat soli

+

seckani blanširani bademi

šećer u prahu za posipanje

umućena slatka pavlaka

 

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte vodu i ulje i slobodno kašikom ili rukom sve izmešajte dok se ne formira testo. Prebacite ga na lagano pobrašnjenu površinu i mesite 10 minuta dok ne dobijete meko i glatko testo.

Formirajte loptu i preklopite posudom u kojoj ste ga mesili. Ostavite ga da odstoji 30 minuta.

U međuvremenu napravite punjenje. Očistite jabuke i isecite ih na kockice.Prelijte ih sokom limuna, šećerom i cimetom i dobro izmešajte.

Posebno u tiganju otopite 55 gr putera na srednje jakoj vatri i dodajte mrvice hleba, kašiku šećera i prstohvat soli. Lagano mešajte i pazite da mrvice ne izgore, nego da dobiju zlatkastu boju. Kad su gotove, izvadite ih iz tiganja kako ne bi nastavile da se peku dok su u njemu.

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Raširite stolnjak, pospite ga brašnom i prebacite testo na njega. Najpre ga razvaljajte oklagijom koliko možete, a zatim nastavite da ga lagano razvlačite rukama, od sredine ka ivicama. Tako formirajte pravougaono testo koje ste razvukli što je tanje moguće i potrudite se da ne popuca previše (ili uopšte;))

Ostatak putera takođe otopite i deo iskoristite na premazivanje dela razvučenog testa, onog dela na koje ćete potom slagati punjenje. Premažite, dakle, testo puterom, pospite mrvicama i preko poređajte jabuke. Sok koji se od njih ocedio ostavite u posudi. Upakujte punjenje ivicama testa i potom pomoću stolnjaka zarolajte štrudlu.

Stavite je na papir za pečenje, premažite ostatkom putera i pospite bademima.

Pecite štrudlu oko 40-tak minuta. Pratite i sami ćete primetiti kad je dobila zlatnu boju. Tad je gotova. Izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi.

Potom je secite i služite uz slatku pavlaku.

Nisam preveliki ljubitelj slatke pavlake kao priloga uz kolače, uvek više volim sladoled ili kremu od sira, ali u ovom slučaju ide baš dobro.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: