Veštičiji prsti i kolač od bundeve (Halloween 2018)

Malo sam se igrala. Mislila sam da će Fedji biti zabavno, ali je još mali. 🙂 Samo je uživao u kolačima. Evo par ideja za vaše zabave, sa decom ili bez. 🙂

RECEPTI

Veštičiji prsti

Sastojci:

225 gr putera

1 jaje

125 gr šećera u prahu

2 kašičice ekstrakta vanile

prstohvat soli

1 kašičica praška za pecivo

350 gr mekog brašna

oko 100 gr badema (blanširanih ili ne, u zavisnosti do toga kakve nokte volite:))

malo džema od jagode

 

Omekšali puter umutite sa šećerom u prahu dobro dok ne postane penast. Potom dodajte jaje i ekstrakt vanile i dobro umutite. Zatim dodajte brašno, so i prašak za pecivo i umesite testo. Biće lepljivo i premekano, ali je to u redu jer je puter omekšao. Formirajte jufkicu, prekrijte plastičnom folijom i „ušuškajte“ ga, pa ga stavite u frižider na bar sat vremena.

Potom odvajajte jednake delove testa, rolajte ih i pravite male klipove. Pazite da ne budu jako veliki i debeli, ja sam preterala, pa su se prilikom pečenja previše raširili. Svaki klipić na dva mesta utisnite prstima da napravite mala udubljenja, a na mestima gde nisu udubljenja secnite nožem kako biste napravili brazde na „prstima“. Na kraju na vrh utisnite badem.

Stavite sve da se peče u rernu na 170 stepeni. Pratite. Čim malo porumene su gotovi, a to će biti vrlo brzo. 🙂 Ne vadite ih odmah iz tepsije jer su meki dok su topli, kad se ohlade se stisnu i budu super hrskavo-prhki keksi. Dok su topli, sklonite badem (to ide vrlo lako) i pod njega satvite malo džema do jagode, pa ponovo vratite badem. I to je to. Dobili ste grozne i fine veštičije prste.

 

 

Kolač od bundeve

360 gr mekog brašna

prašak za pecivo

dobar prstohvat soli

2 kašičice cimeta

1 kašičica začina za kolače sa bundevom

230 gr putera

170 gr šećera

130 gr smeđeg šećera

5 jaja

430 gr pirea od bundeve

1 kašika ekstrakta vanile

+

200 milerama

50 šećera u prahu

kašika ekstrakta vanile

 

Pomešajte suve sastojke u jednu posudu (brašno, prašak za pecivo, so i začine). U odvojenoj posudi umutite jaja sa šećerima i dodajte pire od bundeve, otopljen puter i vanilin ekstrakt. Potom dobro izmešajte sa suvim sastojcima.

Stavite u modlu u kojoj pečete (ja imam ovu bundevinu u skladu sa povodom) koju ste prethodno premazali puterom. Pecite na 175 stepeni oko 25 minuta. Proverite kad je gotovo drvenim štapićem.

Kada je kolač gotov, ostavite ga da se ohladi.

Izmešajte mileram, šećer i ekstrakt vanile.

Kolač izvadite iz modle i ponovo ga vratite da biste ga dopunili. Izbockajte ceo kolač i u svaku rupu utisnite špricem kremu koju ste napravili.

Ostavite malo sve da se stisne i da kolač upije kremu i onda možete vaditi konačno kolač iz modle, tako da izbockan deo bude na dnu. 🙂

Kolač je jako fin i sočan. 🙂

 

Igrajte se i uživajte!:)

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: