Čizkejk od limuna i borovnica

 

Pravim malu pauzu u nizu jesenje-zimskih klasika i razbijam ga onim sto će za mene zauvek biti klasik – čizkejk, omiljeni kejk. 🙂

Kombinaciju limuna i borovnica obožavam, čizkejk obožavam, tako da u ovoj varijanti nema ničega što nije po mom ukusu. Pravljen u kalupu obima 23cm, nestao u roku od 24 sata. I manje. Pojela sam jedno parče. Da ne mislite da sam baš toliko nenormalna. Mada, ne kažem da nisam mogla više. Samo uvek volim da svi probaju. Probajte i vi.

RECEPT

Sastojci:

 

za podlogu

300 gr mlevenog plazma keksa

140 gr otopljenog putera

40 gr šećera

 

za kremu

350 gr sitnog sira

350 gr milerama

200 gr šećera

3 kašike mekog brašna

180 gr kisele pavlake

90 ml limunovog soka

2 kašike rendane kore limuna

3 jaja

2 žumanca

250 gr borovnica

1 kesica vanil šećera

 

za preliv

250 gr borovnica

1 kašika gustina

2 kašike vode

1 kašika ekstrakta vanile

50 gr šećera

 

Pomešajte plazmu, puter i šećer i uspite u modlu. Ravnomerno sve rasporedite po dnu i ivicama i stavite u rernu zagrejanu na 160 stepeni da se peče 10 minuta.

Izvadite iz rerne i ostavite sve da se ohladi. Rernu smanjite na 150 stepeni.

Fil mutite na najslabijoj brzini miksera tako što ćete pomešati sir, mileram, brašno i šećer i staviti da se muti. Potom dodajte limunov sok, koricu limuna i kiselu pavlaku i nastavite da mutite. Zatim jedno po jedno jaje i na kraju ona dva žumanca.

Fil je gotov. Samo još malo lagano spatulom sve skinite sa ivica i lepo izmešajte.

Onu modlu u kojoj je plazma podloga umotajte u alu foliju i dobro je ušuškajte u nju. Potom po podlozi uspite borovnice i njih pospite vanil šećerom. Zatim borovnice prelijte filom od sira. Celu modlu stavite u jednu veću koju ćete potom napuniti toplom vodom tako da ona dodje do pola ove naše modle u kojoj je čizkejk. Ja sam koristila dublju tepsiju i u nju sam sipala vodu. Ovo radite da prilikom pečenja čizkejk ne bi pukao. Sve stavite u rernu da se peče sat vremena i 15 minuta. Zatim ugasite rernu, ne otvarajte je i ostavite kolač unutra još pola sata. Na kraju otvorite vrlo malo vrata rerne da se kolač lagano skroz ohladi i ne pukne pri hladjenju. Kada se  ohladio, stavite ga u frižider da odstoji preko noći.

Sutradan napravite preliv. Pomešajte vodu, ekstrakt vanile, šećer i gustin i stavite na srednje jaku ringlu.  Mešajte dok se sve ne sjedini i ne rastopi. Dodajte borovnice i lagano ih ušuškajte u ovaj tečni deo i da one malo puste sok. Sklonite sos sa ringle i prespite u drugu posudu da se prohladi. Prelijte čizkejk i možete ga odmah služiti.

Najlepši je kad je skroz ohladjen, i baza i sos. Ukusi se najviše osete i divno prožimaju.

Advertisements

4 thoughts on “Čizkejk od limuna i borovnica

  1. Kata Vuletić 24/11/2018 u 1:33 pm Reply

    Divan! Verujem da je ukus savršen.

    Sviđa mi se

  2. OMŠ "Josip Slavenski" Novi Sad 13/08/2019 u 10:04 pm Reply

    Eto ja vec naucila recept napamet. Najsavešeniji kolač ikada. Plašila se da ga pravim, kad ono lagano, napravih univerzum. Hvala ti!

    Liked by 1 person

  3. Nela 14/08/2019 u 9:34 am Reply

    Divno! Bas mi je milo!🙂🙂🙂

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: