Babka sa nutellom

Ljudi moji, samo ću vam reći da je mene moj dvoipogodišnji sin pomilovao po glavi nakon ovog zalogaja  – toliko je dobro!

Malko je proces pravljenja duži, ali sam za rođendan dobila onaj super strava mikser i morala sam ga isprobati na nečem ovakvom. I toliko je divna ušteda vremena i snage, a rezultat je sjajan!

Čak je i potreban taj snažniji mikser sa nastavkom za testo jer, videćete, u već zamešeno testo mora da se inkorporira puter. A mikser je to odradio savršeno. Originalan recept ima premaz od čokolade  i putera, ali imam kilogram nutelle koji mi stoji godinu dana (da, stoji nepojedena) i neću da se pokvari. A ovde se super slaže!

Otvorite sezonu zimskih divota ovom babkom, miriše, mekana, puna nutelle kojoj komplementira savršeno korica naradže iz testa. I puter, uvek puno putera.

RECEPT

Sastojci:

530 gr mekog brašna

100 gr šećera

kesica suvog kvasca

kora rendane narandže

3 jaja

120 ml vode

pola kašičice soli

150 gr putera

+

400 gr nutelle

+

sirup

80 ml vode

75 gr šećera

Pomešajte brašno, šećer, koricu narandže i kvasac u posudi miksera. Dodajte jaja i vodu i uključite mikser da se sve muti (koristite nastavak za testo) dok se testo ne sjedini i ne odlepi od ivice posude. Ukoliko vidite da se ne sjedinjuje, dodajte još jednu ili dve kašike vode. Meni nije bila potrebna.

Stavite mikser na najmanju brzinu i lagano ubacujte malo po malo putera sobne temperature. Kada se puter umeša u testo, ostavite mikser da radi oko 10 minuta dok testo ne počne da se odlepljuje od ivica posude. Ukoliko se to ne dešava, dodajte kašiku brašna.

Prebacite testo u posudu koju ste dobro nauljili, prekrijte plastičnom folijom i ostavite u frižider preko noći. Ukoliko želite da babku pravite istog dana kao što sam i ja htela, ostavite testo da se diže na sobnoj temperaturi tri sata. Kada se udvostručilo, stavite ga u frižider na makar pola sata. Lakše ćete ga hladnog razvaljati kasnije.

Od ove smese se prave dve babke, pa odvadite od testa pola i radite prvo jednu, pa onda drugu.

Dakle, prvu polovinu testa razvaljajte na dobro pobrašnjenoj površini u pravougaoni oblik, što više možete.

Potom testo premažite polovinom od ukupne količine nutelle tako da ivice ostavite prazne. Onu stranu najdalju vama premažite vodom jer će vam taj kraj služiti da urolanu babku zalepite bolje kasnije. Kada ste premazali testo, lagano krenite od sebe ka najdaljem kraju da rolate sve. Kada dođete do kraja, rukom dodatno prilepite onu ivicu koju ste premazali vodom. Tako urolanu babku vratite na 15 minuta u frižider, lakše ćete je posle preseći.

Izvadite je  iz frižidera, odsecite krajeve i presecite je uzduž. Krajeve ušuškajte i pecite takođe kao dve zasebne mini babke.

A od ove dve polovine testa upletite pletenicu. Prebacite  je na papir za pečenje i ostavite da se diže oko sat vremena, ako možete i sat i po’.

I tek onda stavite da se peče na 190 stepeni oko 25 minuta. Porumeneće i narasti divno.

Dok se peče babka, napravite sirup. Pomešajte šećer i vodu i kuvajte dok se šećer ne istopi i sirup malko ne zgusne.

 

Ostavite po strani da se prohladi i čim ste izvadili gotovu babku iz rerne, premažite je ovim sirupom.

Gotova je!

Znam da ima puno faza, ali zapravo nije teško i nema tliko posla, koliko se pravljenje, ustvari, protegne vremenski.

A isplati se, verujte mi! Mene je Feđa pomazio. 🙂

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Babka sa nutellom

  1. Kata Vuletić 26/11/2018 u 4:36 pm Reply

    Izgleda čarobno… a i mikser je stvarno super strava.

    Sviđa mi se

    • Nela 26/11/2018 u 8:29 pm Reply

      Hvala, bas je ukusna! I mikser je velika pomoc!

      Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: