Djanduja torta

Ovoliko bolesni stvarno ne pamtim da smo bili. Ovoliko često i ovoliko dugo. Dvadeset dana unazad sa temperaturom, inhalacijama, antibioticima, Fedja, ja, Mladja, pa ponovo u krug. Imala sam spisak poklona i spisak hranr koju ću da pravim. Svaki dan sam nešto precrtavala i smanjivala sve spiskove. Nismo otišli u pozorište na predstavu za koju smo imali karte, bioskop je otpao, nisam otišla na proslavu koju sam iščekivala, nismo odveli Fedju na “Krcka Oraščića” za kojeg sam karte kupila mesec dana unapred. Nisam otišla na proslavu Nove godine, a ni na reprizu na kraju, a to je kod nas mnogo veća tradicija zajedno sa svim prijateljima… Ali sam skupila poslednje atome snage da na kraju ipak nešto napravim. Zbog Fedje, a i nas. Jedna od tih stvari je ova torta po receptu https://www.milinkuvar.com/djanduja-torta/

Nisam skoro ništa menjala, samo nisam premazivala čistom Nutellom i izbacila sam liker. Ispisaću ga svakako. Za ljubitelje čokolade ovo je pun pogodak. Mladja uživa. Intenzivna i jaka. Čokolada, lešnici, puter, jaja. Milina.

RECEPT

Sastojci:

250 gr pečenih  lešnika

200 gr putera

200 gr tamne čokolade sa visokim procentom kakaoa

6 jaja

200 gr šećera

150 gr   Nutelle

50 ml slatke pavlake

 

Rernu zagrejte na 180 stepeni, pa pripremite okrugli kalup za pečenje prečnika 23cm tako što ćete ga premazati puterom i obložiti papirom za pečenje. Odvojite 200 gr oljuštenih pečenih lešnika pa ih sameljite u električnoj seckalici, a ostalih 50 iseckajte krupno i ostavite za kasnije.

Čokoladu sa puterom otopite na pari i pomešajte sa mlevenim lešnicima.

Umutite žumanca sa šećerom dok smesa ne postane glatka i gusta, pa ih pomešajte sa mešavinom čokolade, lešnika i putera.

U drugoj posudi čvrsto umutite belanca i kada su umućena postepeno ih pomešajte sa čokoladnom mešavinom. Ulijte smesu u kalup i pecite  oko 45 minuta. Izvadite pečen kolač iz rerne i ostavite ga da se ohladi.

Na ringli ugrejte slatku pavlaku i ponešajte sa nutellom. Premažite time gornji deo kolača, pa pa pospite preostalim lešnicima.

Ako imate sladoled od vanile, jedna kugla je vrlo dobrodošla u ovoj kombinciji.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: