Američka pita od limuna

Posle malo teže novogodišnje hrane, malko da se osvežimo.😂

A i davno nisam pravila nešto od limuna.

RECEPT

Sastojci:

za podlogu

155 gr mlevenog plazma keksa

100 gr putera

prstohvat soli

3 kašike šećera

 

za kremu

1.5 kašika rendane kore limuna

3 velika žumanca

konzerva kondenzovanog mleka (385 ml)

*ukoliko koristite nezasladjeno, onda stavite i šećer iz recepta, a ako je zasladjeno, šećer vam nije potreban

15 gr gustina

90 gr šećera

155 ml limunovog soka

 

za pusličasti deo

3 belanceta

70 gr šećera

kašika limunovog soka

Istopite puter i pomešajte sa plazmom, solju i šećerom. Stavite u kalup i pecite desetak minuta ma 180 stepeni.

Dok se to peče, izmutite žumanca, šećer, gustin i narendanu koru limuna mikserom. Potom dodajte kondenzovano nleko i nastavite da mutite. Na kraju umešajte limunov sok. Ne brinite što je smesa redja.

Prelijte je preko podloge i vratite sve da se  peče još 10 minuta.

U medjuvremenu izmutite belanca i šećer u čvrst sneg i dodajte i limun. Izvadite pitu iz rerne i odozgo nežno nanesite belanca.

Vratite u rernu na još 5 minuta i onda rernu smanjite na 100 stepeni i ostavite sve još otprilike 30-40 minuta da se suši. Ugasite rernu i ostavite da se u njoj sve potpuno ohladi. Stavite u frižider.

I eto jednog lakšeg deserta posle nekog jačeg ručka. Kod nas je danas bio perkelt od divlje svinje. Pa taman posle nešto ovako. 🙂

P.S. Manji kalup mi je bio zauzet, pa sam koristila znatno veći. Vi koristite onaj manji za tart kako bi vam deo sa kremom bio deblji. 🙂

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: