Pita sa piletinom, spanaćem i sirom

Nikako da vam okačim ovaj recept – izvinjavam se, znam da sam obećala odavno! U narednom periodu ću nadomestiti ove pauze u kuckanju, videćete!🙂 A i ovo je skroz prolećni receptić, pa će tek da bude aktuelan u narednom periodu.

RECEPT

Sastojci:

za koru

250 gr mekog brašna

150 ml mlake vode

3 kašike maslinovog ulja

so

+

maslinovo ulje za premazivanje

za nadev

450 gr pilećeg belog mesa

3 čena belog luka

so, biber

kašičica origana

maslinovo ulje

+

250 gr barenog spanaća, sitno iseckanog

150 gr iseckane fete

500 gr sitnog sira

1 prazilik

2 jajeta

so, biber

+

crveni luk srednje veličine

15-tak čeri paradajza,

100 gr sitno seckane slanine

so

+

puter za premazivanje

Piletinu stavite u posudu da odstoji oko sat vremena u malo maslinovog ulja, naseckanom belom luku, origanu, soli i biberu.

Od navedenih sastojakaza kore umesite testo i napravite jufkicu. Stavite je na nauljen tanjir, premažite uljem i pokrijte plastičnom folijom da tako stoji 15 minuta.

Dok testo stoji, vi u tiganju na maslinovom ulju ispržite piletinu dok ne porumeni. Kada je gotova, isecite je na šnite približno jednake veličine.

U odvojenoj posudi izmešajte, spanać, sireve, jaja i iseckan praziluk. Dodajte so i biber po ukusu.

Crveni luk i čeri paradajz iseckajte na sitno i izmešajte sa seckanom slaninom, posolite po ukusu i svi delovi pite su spremni za filovanje testa.

Testo podelite na dva nejednaka dela. Jednu četvrtinu ostavite po strani za preklapanje pite.

Na pobrašnjenom stolnjaku razvucite testo na tu veličinu da ivice mogu da oblože strane modle od 24 cm prečnika i da ostane i viška testa sa strane.

Prebacite testo u modlu koju ste prethodno  namastili puterom. Lepo ušuškajte koru u modlu i krenite sa filovanjem. Premažite koru tek malo maslinovim uljem i po dnu stavite polovinu smese od sira i spanaća. Po toj smesi poredjajte piletinu i ponovo odozgo stavite ostatak smese od sira i spanaća. Odozgo stavite luk, paradajz i slaninu i sve sa strane ušuškajte testom.

Onaj delić testa koji ste ostavili po strani sad razvucite i preklopite pitu.

Premažite puterom i stavite sve da se peče na 200 stepeni pokriveno alu-folijom.  Posle sat vremena otkrijte pitu i ostavite da se tako peče još 15 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi.

Napravite neku fini salatu i služite uz ovu pitu. Eto prolećnog ručka!🙂

Advertisements

2 thoughts on “Pita sa piletinom, spanaćem i sirom

  1. Claire 09/04/2019 u 3:49 pm Reply

    U kolikom kalupu peces? Izgleda apsolutno fenomenalno!

    Sviđa mi se

    • Nela 14/04/2019 u 12:09 pm Reply

      Hvala!🙂 Kalup precnika 26 cm 🙂

      Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: