Keks sa komadićima čokolade i čizkejk punjenjem u tiganju

NIje li vreme za upravo ovako nešto? Ogroman keks sa čokoladom, preliven čizkejk punjenjem, pa poklopljen još jednim keksom. Pa na sve to kugla sladoleda od vanile, da se na trenutak pravimo da se svet ne raspada.

RECEPT

Sastojci:

  • 35 gr šećera u prahu
  • 250 gr krem sira
  • 1 jaje
  • kašika ekstrakta vanile
  • 120 gr putera sobne temperature
  • 100 gr braon šećera (u originalnom receptu piše 150, ali meni je to previše, pa vi nađite svoju meru, meni je ova moja taman)
  • 40 gr belog šećera (takođe u originalnom piše više – 70 gr)
  • kašika ekstrakta vanile
  • 1 jaje
  • 180 gr mekog brašna
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 100 gr čokolade iseckane na kockice (lepo ide ona sa što većim postotkom kakaoa, ali ako više volite mlečnu, stavite nju)
  • sladoled od vanile za serviranje

Uključite rernu da se greje na 175 stepeni.

Najpre napravite punjenje. Umutite krem sir, šećer, jaje i ekstrakt vanile i ostavite po strani.

U odvojenoj posudi umutite omekšali puter sa šećerima i ekstraktom vanile, pa potom dodajte jaje i mešajte dok se ne sjedini. Ja sve ovo radim ručnom mutilicom. Dodajte brašno, sodu i so koje ste prethodno izmešali. Na kraju umešajte komadiće čokolade, ali odvojte deo komadića za posipanje po površini keksa, dve kašike npr. Kad ste sve sjedinili, podelite testo na dva dela. Prvu polovinu ravnomerno rasporedite po dnu tiganja od livenog gvožđa. Po njoj prelijte kremu sa sirom, pa odozgo rasporedite ostatak testa tako što ćete komad po komad testa spljoštiti između dlanova i onda rasporediti po površini tako da je prekrijete. Ne mora biti savršeno prekrivena jer će se tokom pečenja svakako samo testo razliti po površini i „zatvoriti“ skroz kolač. Pospite sve onim komadićima čokolade i stavite u rernu da se peče oko 35 – 40 minuta, pa pratite dok ne porumeni. Možete ga jesti toplog sa sladoledom, ali možete ga ostaviti i da se skroz ohladi i jesti ga kao neku torticu. Meni je više prijao hladan ovog puta, nekako je ukus bio jasniji kad se sve ohladilo. 🙂

Postavi komentar