Rolnice sa makom, krem sirom i džemom

Primetili ste do sad da umem da dosađujem sa određenom namirnicom dok je skroz ne izgustiram. Sad je na red došao mak. I ove rolnice jako dugo čekaju da budu ufotkane. Meko testo, sočno punjenje i šolja mleka, kada ponekad poželite sladak doručak.

RECEPT

Sastojci:

za testo

  • 100 ml toplog mleka
  • 140 ml tople vode
  • kesica suvog kvasca
  • 80 gr šećera
  • 60 gr otopljenog putera
  • 1 jaje
  • 20 gr mleka u prahu
  • 480 gr mekog brašna
  • prstohvat soli

punjenje

  • 190 gr mlevenog maka
  • 60 gr šećera
  • 100 ml mleka
  • 150 gr krem sira
  • 2 vanil šećera
  • narendana korica narandže
  • 3 pune kašike džema od šljiva

+ žumance i kašika mleka

U posudu miksera pomešajte mleko, vodu, kvasac i šećer i ostavite da kvasac nadođe. Potom dodajte otopljen puter, jaje, mleko u prahu, polovinu količine brašna i so. Uključite mikser sa nastavkom za testo i dok misker radi lagano dodajte i ostatak brašna. Kada se testo lepo sjedinilo i odvojilo od ivica posude (nakon otprilike 5 minuta), izvadite ga u nauljenu posudu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom da raste oko sat vremena.

FIl se pravi lako. Pomešajte mak i šećer i zalijte vrelim mlekom, pa sve sjedinite. U odvojenoj posudi pomešajte krem sir, vanil šećer, koru narandže i džem. I kada se mak ohladi, pomešajte ga sa ovim krem sirom.

Testo prebacite na pobrašnjenu površinu i rukama koliko god možete raširite u pravougaoni oblik. Ukoliko vam je potrebna pomoć, možete i oklagijom, ali meni nekako testo bude lepše kada se radi rukama.

Razmažite fil po celom testu, ali ostavite oko centimetar ivica da budu nenamazane. Rolajte rolnice sa oba kraja i kada se približe, isecite ih uzužno. Tako ćete dobiti dve urolane kobasice.

Svaku secite na rolnice i njih ređajte na pek papir. Ostavite razmak jer će da narastu. Premažite ih žumancetom i mlekom i ostavite još 15 minuta, taman dok se rerna ne zagreje na 180 stepeni. Dobićete dve tepsije rolnica.

Pecite ih 20-tak minuta, pratite dok ne porumene. Izvadite ih iz rerne i prekrijte krpom dok se malko ne ohlade, ako izdržite. 🙂

Ja uvek pravim manje slatke kolače, pa vi ili povećajte količinu šećera u filu, ili pospite šećerom u prahu. 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: