Pasticio

Evo jela koje se kod nas jede oduvek. Pravila ga je moja baka, pa je mama nasledila recept. Uz par dorada, prateći razne grčke kuvare, usavršila ga je potpuno! Delim ga sa vama. Jako je fino. Kao musaka, ali sa pastom i par začina koje ljudi sa ovog podnevlja baš nisu navikli da kombinuju sa mesom. Ali probajte, nema kome se nije dopalo! 🙂

RECEPT

Sastojci:

  • 300 gr šupljih špageta (ako ih ne nađete kao i mi svaki put, zamenite ih makaronama)
  • 2 glavice crnog luka
  • kašika šećera
  • malo maslinovog ulja
  • pola kašičice origana
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike pirea od paradajza, tj. pelata
  • 750 gr mlevenog svinjskog mesa (od buta)
  • 1 dcl crnog vina
  • 400 gr pelata
  • kašičica cimeta
  • 2 kašičice domaće vegete
  • 2 lista lovora
  • seckana veza peršuna

  • 100 gr putera
  • 100 gr mekog brašna
  • 1 l mleka
  • so, biber, muskatni oraščić
  • 100 gr trapista
  • 3 žumanca

  • 2 cela jajeta
  • 200 gr fete (još ako nađete grčku, biće bombonica)
  • origano, seckana veza peršunovog lista
  • 100 gr trapista

Skuvajte makarone, ali pazite da ih ne prekuvate jer se dodatno posle još peku u rerni.

U tiganju odvojeno na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk, 1 kašiku šećera i malo origana. Ovo pržite par minuta da se luk karamelizuje. Potom dodajte sitno seckan beli luk, kratko promešajte, pa dodajte 2 kašike pirea od paradajza i par minuta mešajte. Dodajte meso i dinstajte 5-6 minuta dok ne dobije boju. Potom sipajte crno vino, pelat, cimet, lovor, seckanu jednu vezu peršuna i vegetu, pa sve krčkajte 15-tak minuta, sve dok ne ispari tečnost. Onda izvadite lovor.

Sada napravite bešamel. Na 100 gr otopljenog putera sipajte brašno i mešajte oprezno da ne izgori. Postepeno dolivajte mleko uz stalno mešanje žičanom spatulom kako biste izbegli grudvice. Kada počnu balončići, skinite sve sa ringle, dodajte so, biber i muskatni oraščić, promešajte i onda stavite i rendani trapist. Mešajte dok se ne prohladi i na kraju dodajte žumanca. Sve lepo sjedinite i ostavite šerpu po strani. Odvadite jednu kutlaču i uspite u meso da se lepo sjedini.

Nauljite dublji đuveč pleh dimenzija 25/35 cm (možete koristiti i ovalnu posudu) i potom rasporedite po dnu skuvane makarone ili špagete i rukama izmešajte da se i one naulje. Tako se neće slepiti. Izmutite dva cela jaja i izmrvite fetu u njih, pa dodajte seckanu drugu vezu peršuna i malo origana i dobro prelijte preko makarona. Zatim ravnomerno rasporedite meso, pa sve prelijte bešamel sosom i onda odozgo narendajte još 100 gr trapista.

Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta. Potom izvadite i ostavite da se prohladi bar pola sata pre sečenja. I imate ručak za dva dana jer je i hladan odličan!

Hvala, mama, na receptu! I na ručku. 🙂

Postavi komentar